De Coranacrisis heeft ons een nieuwe werkelijkheid in geschoten, die tot voor kort nog science fiction heette. Voor het eerst zette de Haagse politie een drone in om de orde te handhaven. Het onbemande vliegtuigje van de politie zoemde daar ineens over ons hoofd en maande ons via een ingebouwde speaker om onderling afstand te houden en niet met meer dan drie man samen te klitten.
Deze drone werd onder andere ingezet boven het Kaapseplein en verspreidde de boodschap om afstand te houden in maar liefst vier talen. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde diender en bovendien is een drone niets meer dan een vliegende robot, die ongevoelig is voor het gevreesde virus, die zet je dan dus bij voorkeur in tegen een mensenmenigte die het niet zo nauw neemt met de RIVM-adviezen om in de ellenboog te hoesten en anderhalve meter afstand te houden.
De linkse partijen in de Haagse gemeenteraad hingen in de hanenbalk, schreeuwden moord en brand met een zelfde bevlogenheid als mensen die in 1829 voor het eerst de stoomtrein zagen rijden. De koeien zouden geen melk meer geven en de wereld ging ten onder aan machines met het grote boze oog boven ons hoofd die ons van onze privacy gingen beroven. Maar is dat ook terecht?
Hoewel drones tegenwoordig technisch behoorlijk geavanceerd zijn, staat deze techniek feitelijk nog in de kinderschoenen. Pas in 2012 was ik als vliegende fotograaf een van de eersten die met twee linkerhanden en een soldeerbout dit vliegend cameraplatform in elkaar knutselde met samengestelde onderdelen, die in het verre China besteld moesten worden. Het vloog en de gemonteerde GoPro maakt onbruikbare trillende beelden die pas na de vlucht konden worden bekeken.
Maar het was een noviteit, waar ik ook kwam met de drone, binnen no time stonden er drommen mensen bewonderend om me heen. Maar toen het nieuwtje er eenmaal van af was sloeg dat ineens om, steeds vaker werd ik aangesproken, zelfs bedreigd omdat men zich in de privacy aangetast waande, immers, ik was natuurlijk met dat irritant zoemende ding bezig hun verrekt spannende leven in de vinex achtertuin te bespieden.
En daar gaat de opvatting mank, als het irritant boven het hoofd zoemt, dan dringt het ons privéleven binnen met als gevolg dat we ons in onze privacy aangetast voelen. Ik maak al ruim 40 jaar luchtbeelden uit een Cessna die met een beetje telelens dezelfde beelden schiet als een drone die op 30 meter ‘hangt’, maar daar heeft de rode haan nog nooit naar gekraaid. Ultra moderne drones van defensie of zelfs de politiehelikopter hebben zeer geavanceerde apparatuur aan boord die in staat zijn vanaf grote hoogte de krant op uw deurmat te lezen, zelfs in de nacht, links slaapt er geen minuut minder om.
Onbekend maakt onbemind, vaak laat ik klagende mensen meekijken op mijn scherm, dan zie je wat de drone in de lucht ziet en dat is niet veel meer dan het beeld van een mobieltje met een goede camera, die door hulpdiensten ook nog meestal wordt gebuikt om te zien waar men vliegt, zonder dat de beelden ook daadwerkelijk worden opgeslagen.
De drang om moord en brand te willen schreeuwen bij zuur links is dan ook groter dan zich te willen verdiepen in deze mooie techniek, die onze veiligheid kan verbeteren. We kampen met een ernstig tekort aan politieagenten, waarop bij het bestrijden van het coronavirus een nog groter beroep wordt gedaan. Juist nu is het goed drones in te zetten om u en mij te waarschuwen, onze handhavers meer tools te geven om hun werk goed te doen en te beschermen tegen het coronavirus.
Het zou al anti-drones partijen sieren als dat laatste ook hun eerste prioriteit zou zijn in een crisis.