Fuck. Weer Rutte 

30 October 2023, 19:49 uur
Columns
mainImage

Goed, we zijn allemaal verbaasd. Een vrouw uit Duitsland die waarschijnlijk al dood wordt bespuugd door een jongen die de grote oorlogen niet heeft meegemaakt. Omdat zij vrij wilde zijn? Vrij kapsel in Iran? Afghanistan? Ga daar als vrouw nog even over straat. Wat heeft een vrouw uit Duitsland jou aangedaan? Dat weten dan weer alle demonstraties in Europa. En in de USA trekken mensen weer de flyers van lantaarnpalen. Ook die van de Duitse die weerloos lag in een pickup truck na de aanval van Hamas. Hoe kan je ooit die actie goedkeuren? Simpel toch? 

Blinde haat. Al eeuwen.

Ook natuurlijk de reactie van Israël. Vol met haat tegen de Palestijnen. Wat denk je dan? Ze staan sinds de tweede Wereldoorlog met de rug tegen de muur. Wat denk je dan wat er gaat gebeuren? Overleven. Rücksichtlos. Iets Duits.

Ik ken de geschiedenis.

Zevenhonderdduizend Palestijnen verdreven. 1948. De Palestijnen zijn sindsdien als tweederangs burgers behandeld. Daarna kwam pas de staat Israël. Geen fijne geschiedenis en de Israëlisch weten je haarfijn de haat te uiten tegen een andere bevolking waar ze ooit tegen waren.

En, hoeveel Arabische Staten willen Palestijnen opnemen? Zwarte september. Ze werden afgeslacht door Jordanie. Daar hoor je nu niemand meer over.

Daarom is het nu simpel. Het is overleven. Voor beide partijen. Dat hebben ook de Palestijnen geprobeerd. Ik vind het vreselijk wat er gaat gebeuren. Het is realpolitik begonnen door de Engelsen, maar geloof me ook door elk Arabisch rijk daar. En het Turkse rijk. Eigenlijk door elk rijk. Onderdruk waar gevaar is, en laat het los waar je het geld oplevert. En waarschijnlijk is het altijd zo geweest.

Nee het is nu verschrikkelijker dan ooit. Gaza gebombardeerd naar de middeleeuwen. Kinderen slachtoffer. Maar zijn we verbaasd? Just choose your enemies carefully.

Daarom heb ik nul komma kut vertrouwen in Rutte als baas van de NAVO. Hij heeft ons land al aan de afgrond gebracht. Nu ook nog de NAVO? Dit vergt visie. De wereld staat in brand. Staatsmanskunst is nu nodig. Van het formaat Roosevelt. Liefst die van de Tweede Wereldoorlog die nog een social deal had en de Nazi’s verdreef. Maar de naamgenoot Teddy zei: speak softly and carry a big stick, will do for me. 

Echt? Rutte? Echt? Moeten we dit echt willen? In deze tijd? Dat kan hij niet echt aan.