Haalt Krikke de Kerst?

1 October 2019, 23:15 uur
Columns
mainImage

Minister Cora van Nieuwenhuizen las onlangs een spannend verhaal van griezelschrijver Paul van Loon voor op basisschool Het Volle Leven in Scheveningen. “Deed ze het goed?”, vroeg de TV-verslaggever een willekeurige leerling. Ja hoor, vond het jochie. “Weet je wie die mevrouw is?” Enthousiast knikte hij. “Burgemeester Krikke. Maar wij noemen haar hier burgemeester Fikke.”

Zo zal onze Pauline dus de geschiedenis ingaan. Als burgemeester Fikke; de VVD-bestuurder die de badplaats tijdens de oud en nieuwviering van 2018/19 bijna in rook liet opgaan. 

De gasten bij Jinek lagen in een deuk. En met hen zo’n 850.000 kijkers. Maar partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen zal wel even hebben moeten slikken toen ze het item op TV zag. Ben je een gerespecteerd minister, je hebt zelfs ambitie om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden, en dan word je aangezien voor de blunder-burgemeester van Den Haag.

Want het is natuurlijk niet alleen die Scheveningse brandgeur die aan Krikke hangt. We hebben haar stuntelende optreden rond de op hol geslagen messensteker Malek F. gezien, haar curieuze rol bij de onderhandse verkoop van een kapitaal rijksmonument aan tasjesmaker Omar Munie en vervolgens het gedraai en gejokkebrok na de bijna-ramp met de vreugdevuren. 

En zo gaat het maar door. Eerst wil mevrouw Krikke het onderzoek naar de Scheveningse vuurzee laten verrichten door een club waar ze zelf in het bestuur zit. Als er dan - onder druk van het college - alsnog een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid komt, mogen wel haar communicatie-adviseurs het inzien, maar niet de leiding van de brandweer. Intussen inventariseert het Algemeen Dagblad paginagroot hoeveel topambtenaren uit de directe omgeving van Krikke de laatste tijd al ontslag hebben genomen. Tot aan de gemeentesecretaris toe.

We hebben een kat in de zak gekocht. Willens en wetens. Want eigenlijk kwam Pauline Krikke in maart 2017 al als erkend brokkenpiloot de Residentie binnengevlogen. Niemand die dat toen wilde zien. Den Haag moest en zou een vrouw als eerste burger hebben, de VVD had de claim op Den Haag en netwerker Pauline bleek binnen haar partij de beste kruiwagens te hebben.

De vertrouwenscommissie die Krikke als kandidaat voordroeg, had het kunnen weten. Want Pauline was weliswaar goeddeels onbekend, maar haar omstreden functioneren als burgemeester van Arnhem - waar het adagium ‘Krikke of stikke’ opgeld deed - en de daverende ruzies met het voltallige personeel van het Scheepvaartmuseum (haar volgende baan) die haar binnen een jaar als directeur deed vertrekken, hadden landelijk aandacht getrokken.

Haalt Krikke de Kerst? Hoeveel mensen nemen de burgemeester nog serieus? Als zij betogende boeren maant dat er niet meer dan 75 tractoren de stad binnen mogen, staan er een paar uur later 750 stuks achter de duinen. Demonstranten mogen eerst niet en dan weer wel over het Binnenhof. Die wankelmoedigheid belooft wat bij de komende nieuwjaarsviering, nu de burgemeester vergunning wil geven voor brandstapels van maximaal tien meter hoog en tien meter breed. 

Maar ja, misschien zit tegen die tijd al een ander op haar stoel. De geruchtenmolen op het Binnenhof zingt al namen rond van (oud)-politici die watertandend in de startblokken staan. Want hoeveel krediet heeft Pauline Krikke nog? Hoe lang valt ze nog te handhaven? Zelfs al overleeft ze het rapport van de Raad voor de Veiligheid, dan kan ze altijd nog worden meegesleept in de corruptieaffaire rond de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Want de horeca-nachtvergunningen, waarvan het Openbaar Ministerie denkt dat ze met smeergeld zijn verkregen, zijn in weerwil van alle kritiek, eigenmachtig en buiten de gemeenteraad om door Pauline Krikke verleend.

In de raad vond menigeen toen al dat er een luchtje aan de zaak zat en klonk het dat de burgemeester zich voor het karretje van Richard de Mos liet spannen. ‘Een specifieke bevoegdheid van de burgemeester’ noemde ze het zelf. En die eigengereidheid kan wel eens als een boemerang terugkomen. Of de zaak nu stinkt of niet.