Dagblad070 | Hoe lang nog accepteren wij incapabele politiek?
mainImage

Hoe lang nog accepteren wij incapabele politiek?

24 augustus 2020, 15:01 uur
Columns

Gekkenpraat was, dacht ik, voorbehouden aan linkse jongens en meisjes. Ik zat ernaast. Want in de Telegraaf interviewde Wouter de Winther voormalig VVD-politicus Henk Kamp. Een onthutsend gesprek. Met als kop Kamps uitspraak: ‘Immigratie is ons overkomen’. Waarna hij ventileert hoe het Binnenhof al decennia lang stekeblind en stokdoof is, en toegeeft medeverantwoordelijk te zijn voor het slechte immigratiebeleid.

Kamp heeft het over ‘grote groepen gastarbeiders uit rurale gebieden uit Turkije en Marokko’ en ‘asielmigranten’ en dat er ‘niet gekeken is naar wat de kans was dat mensen zouden slagen in deze samenleving’ en ‘of men een klik had met Nederland of met de vrijheid en verdraagzaamheid die kenmerkend is voor ons land’.

Toen ik het las, moest ik denken aan Hanneke Groenteman. Zij zat enkele jaren geleden bij een talkshow en had een opvallende mening over immigranten. We moeten naar ze luisteren en vragen wat ze willen, zei ze. De host keek haar even aan. En zweeg. Terwijl hij had moeten zeggen wat hij niet durfde: Nee, Hanneke, andersom: zij moeten naar ons luisteren en doen wat wij willen.

Terug naar Henk Kamp. In hetzelfde Telegraaf-interview gaf hij toe ook fouten te hebben gemaakt met zijn Groningse gaswinningsbeleid en de woningellende die dat voor veel mensen heeft veroorzaakt. Hij zegt: ‘We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat in die huizen ook 3000 individuele gezinnen wonen’. Ja, wat dacht je dan dat er in woonden, Henk, ganzen of gazelles, geiten of gnoes?

Is de stupiditeit van Henk Kamp uniek? Wat het maar waar. Er zijn duizenden Henken Kamp die Nederland al tijden leiden. Het is een onuitroeibaar ras. Politici die maar één belang hebben: het eigenbelang. Ze lijken naïef, maar zijn in werkelijkheid incapabel. Staan buiten de werkelijkheid van alledag. Willen daar vooral ook buiten blijven. Drijven het land langzaam maar zeker naar de rand van de afgrond. En hebben maling aan wat de eigen bevolking wil. Henk Kamp is slechts het topje van de ijsberg. De rij politieke non-valeurs kent al meer dan een halve eeuw begin noch eind. En zwalkt van links naar rechts.

Heb ik de illusie dat het beter wordt? Allerminst. Natuurlijk hoopt iedereen op een grote schoonmaak, volgend jaar maart als we naar het stemhokje mogen en de huidige selectie toneelspelers oneervol zullen ontslaan. Maar dat zal niet gebeuren. Partijen en politici die zeggen wél het belang van de Nederlander te willen dienen - wat je nog maar moet zien als het zover is - krijgen geen kans. Er wordt nu al een cordon sanitaire gesmeed om ze niet aan de bal te laten komen. Bovendien worden de stemmentellers van de CDA-lijsttrekkersfinale ingeschakeld. Want als je fraudeert, doe het dan goed.

Gaat het in Nederland ooit anders worden? Nee. Tenzij er echt iets gebeurt waardoor politici wakker schrikken. Iets wat je weleens leest over regeringen in verre, zogenaamd minder ontwikkelde landen. Dat de bevolking daar het niet langer pikt en eigen rechter gaat spelen. Met gevolgen die te gruwelijk zijn om op te schrijven. Wat zegt u, dat gebeurt niet bij ons, daar zijn we een veel te beschaafd volk voor? Ik help het u hopen. Maar durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken.