mainImage

In de bébé

26 juni 2020, 00:09 uur
Columns

Zo is het in Nederland: we piepen en kraken tijdens de hete dagen. Op straat zie ik vrouwen in kleding die meer onthult dan me lief is, want dergelijke indrukken blijven me bij en ik moet 's nachts ook kunnen slapen. Wat draagt de vrouw in Nederland als het dertig graden of meer is? Een betere vraag is: wat draagt zij niet?

De bébé.

Ik zag dat Tong Tong aandacht vraagt voor de man in slaapbroek en dat gun ik de man, maar ik had ook graag steun gezien voor het enige kledingstuk dat de zomer in Holland visueel verdraagbaar maakt. Een witte losse jurk, gemakkelijk aan en uit te trekken, van katoen (dus goedkoop, dat moet hier toch aanspreken) en ook nog eens en vooral aardig om te zien. Het is dat mijn Singer-naaimachine het niet goed doet, anders begon ik een webshop 'de Hollandsche bébé', met mijzelf als model, al draag ik nog zo graag zwarte mantelpakjes.

Je ziet een bébé op de oude Indische foto's, gedragen door meisjes met loshangend haar, ook wel door jonge vrouwen. Jurken met ruches, aangerimpelde wuivende banen stof onderaan en het handige is: je kunt er in fietsen. Ooit zag ik een foto van de Indische schrijfster Beata van Helsdingen-Schoevers in bébé, met de fiets aan de hand, rond 1900. Zij maakte tochten en schreef daarover causerieën - de voorloper van columns - in de kranten. Precies, ondernemend. En waarschijnlijk in het bezit van krachtige beenspieren, want in Kertosono en omstreken waren natuurlijk bitter weinig asfalt fietspaden. Ik vond haar een voorbeeld. Snikhete temperaturen, van haar moeder moest ze ladylike zijn, dus netjes zitten en niksen, maar wat doet ze? Hup, in de bébé en op de fiets de wereld ontdekken.

Mijn enige punt van zorg is of de bébé ook iets is voor de niet meer heel jonge vrouw. Eens zag ik een volwassen vrouw in een smockjurk maat Large en toen begreep ik iets meer van het concept je kleden naar je leeftijd. Er zijn inderdaad grenzen, behalve dan voor de slaapbroek, en dat heeft iets oneerlijks. Iemand van tachtig kan wel een slaapbroek aan, dat staat juist gezellig en lief, maar geen bébé. Waarom toch?

Bij gebrek aan bébé of redelijke alternatieven (zwart, graag) blijf ik tot nader order binnen zolang de hitte er is. Ik lig voor de ventilator en droom dat ik door Indië fiets, inderdaad, gehuld in een bébé.

htts://www.indischeschrijfschool.nl