mainImage

Indische iconen

9 september 2021, 23:24 uur
Columns

Een goed idee komt in een halve seconde, maar heeft jaren nodig om gerealiseerd te worden. Of langer. Een tijdje terug flitste het opeens door me heen. Eigenlijk zou er een megagrote encyclopedie moeten zijn met alle Indische mensen van belang.

Dus ik begon in gedachten meteen aan een lijstje. Want bij mij loopt er maar een dun lijntje tussen denken en doen. Al gauw had ik een aantal namen, en dan had ik nog een wat mensen van wie ik dacht zouden ze Indisch zijn of niet. Dus dat wordt uitzoekwerk. Inmiddels is het idee al een beetje in de realiteit gekomen; voor de website van Moesson ga ik een serie Indische Iconen schrijven. De eerste aflevering gaat over Ems van Soest, de tweede heb ik al ingeleverd en ik weet ook van wie ik erna een mini-biografie ga schrijven.

De naam van de serie zegt al iets: Indische Iconen. Dus niet de buurman in Soerabaja, ook al kon hij nog zo mooi dansen. Maar wel als hij bijvoorbeeld generaties kindertjes heeft leren jivven. Dan was hij geen icoon in de zin dat heel Indië tegen hem opkeek, maar wel kan hij op de lijst omdat hij voor veel anderen van belang was. Inderdaad, dat is wikken en wegen.

Nu wil het geval dat ik niet in Soerabaja heb gewoond, want ik ben van na de oorlog. Daarom heb ik uw hulp nodig bij het verzamelen van namen. Er moet toch een basislijst te maken zijn van om te beginnen 100 namen. Maakt niet uit van wanneer, maar wel: de persoon in kwestie moet beschikken over een voltooid leven, dus er is een geboortejaar en een sterfjaar. En ook, wat misschien het allerbelangrijkste is om te zeggen: de persoon moet Indisch zijn. Dus niet Hollands en toevallig over Indië schrijvend, of een Hollandse familie. U snapt het vast: Indische iconen zijn Indisch. Chinees-Indisch kan ook.

Dit zeg ik hardop, omdat iemand me meteen een lijstje namen stuurde waarvan ik dacht: daar gaan we weer, dit zijn Hollandse namen. Uit Indië. Niet Indisch. Er is een verschil. Het is ook een beetje aanvoelen, dat is waar.

Mijn vraag is simpel en belangrijk: kent u mensen van vroeger van wie u zegt: daar zou eens een mini-biografie van geschreven moeten worden? Stuur me de naam en de informatie die u heeft, en  op een dag duik ik de archieven in. Doet u mee?