Zag laatst een item bij de NOS. Gezichtsherkenning is racistisch. Er was onderzoek gedaan door een universiteit. Sterker, een onderzoeker met een donkere huidskleur had ontdekt dat haar gezicht niet werd herkend.
Andere onderzoekers en medewerkers van de universiteit spraken er schande van. Dit kon niet. Stuudjes to the rescue!
De programmeurs moesten aan de hoogste boom.
Goed, universiteit. Mensen met een wetenschappelijke opleiding. En journalisten die gewillig meegaan in dit racistische schandaal.
Wat bleek: de programmeurs waren natuurlijk witte mannen.
Alleen laten we twee dingen scheiden. Natuurwetten en digitaal programmeren. De gezichtsherkenning werkte niet bij donkere mensen. De filmwereld weet dat al een eeuw. Bij zwarte acteurs en actrices moet er meer licht op. Iedereen die dat weet in fotografie en film.
Waarom? Zwart absorbeert licht, wit weerkaatst. Racistisch?
Nee, een natuurwet. Zo is het nu eenmaal. In de filmwereld en fotografie probeert iedereen de mensen er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Elke fotograaf en lichtman en vrouw of binair kan je dat vertellen.
Heeft niets met racisme te maken. En tijdens de reportage werd ook nog gezegd als ze meer licht aan deed dat het wel werkte. Dus universiteit medewerkers, journalisten en onwetendheid speelde de racismekaart. Onzin. Natuurwet.
Iets anders was dat de programmeurs zeker wel rare digitale algoritmen hadden toegepast. Zo was een donker persoon opeens een gorilla. Dat hebben ze zeker in het programma gezet.
Maar ga daar dan de strijd mee aan. Met het programma erachter.
Je camera in je computer, IPhone of wat dan ook is gewoon een domme lens die reageert op licht. Niets meer niets minder. En ook voor witte mensen geldt, zet een mooi lichtje op je. Maakt je jaren jonger.