Jan D. Swart: GroenLinks is big business

25 August 2019, 23:49 uur
Columns
mainImage

Ik tikte op Delpher hittegolf 19e eeuw in en kwam uit op 25 september 1895 toen in Londen 85 graden Fahrenheit werd gemeten. Gelijk gegoogeld hoeveel Celsius dat was: 29,4444. Viel mee.

De Engelse correspondent van het Rotterdams Nieuwsblad was er wel van ondersteboven, want in Cheapside was een omnibuskoetsier van de bok gevallen: zonnesteek. In Bournemouth een doodgraver bij het delven. En in een herberg te Thorne stak een Iersche daglooner woedend met een mes om zich heen en verwondde vele bezoekers. Ook zonnesteek.

Op 1 augustus 1899 meldt hetzelfde RN dat het kwik in Spanje naar 117 graden Fahrenheit was opgelopen. Dat is 47,222 Celsius.

De Amsterdammer meldt op 13 augustus 1896 de dood van 48 menschen in New York ten gevolge van buitengewone hitte en er vielen er ook nog eens 100 flauw. Het aantal sterfgevallen in die area was daarmee opgelopen naar 226.

Het klimaat had dus 120 jaar geleden ook al ADHD.

Nee, ik ben geen ontkenner. Maak geen fout. Ik heb vorige week al gezegd dat als het water echt de ziekte in krijgt komt het uit alle hoeken en gaten te voorschijn. Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn en ook niet de blits te maken met je elektrische fiets. In 1953 was ik in Strijen op de Oudehavenweg. De piano van Tante Lien dreef in de woonkamer. 

Mijn bezwaar is wel dat ze elkaar in de klimaatuitleg academisch heel erg wantrouwen. De zogenaamde grootgeleerden pompen zichzelf op tot maestro’s en beulen het volk af met dure tegenstrijdige volzinnen, die geen sterveling begrijpt. En dat is meteen het verschil met het milieu. Want daar hebben we geen zichzelf bevredigende professoren en geen GroenLinks voor nodig. We zien de zee, het plastic, we constateren dat vissen er de dievenmoord in stikken en we doen er geen reet aan. Nou ja, iets. Maar in elk geval te weinig.

Waar we gewoon heel eerlijk in moeten zijn: er zit veel valsheid in de hoek van de bakfietsers. Toen de affaire van die zoon van die Groenlinkse burgemeester in Amsterdam uitlekte zat de familie in Afrika, dus ze hadden er wel stiekem weer een paar ruggen kerosine tegenaan gegooid. Geeft niks hoor, ik ben niet achterlijk, GroenLinks-zijn is big business.