Jan D. Swart: Op de Hoefkade stond 't al 0-1

20 April 2019, 11:36 uur
Columns
mainImage

Soms zou ik het betaalde voetbal willen terugduwen, om zodoende eens helemaal opnieuw te beginnen, minder volmaakt, in elk geval overzichtelijker. Cultureler vooral. Wel fors de knip trekken, maar alleen voor spelers die voor vermaak zorgen. Denkend in volle fantasie zou ik de zaak ook meer willen romantiseren en eigenlijk terug willen naar een vooroorlogse herkenbaarheid. Eigenlijk had Frenkie de Jong nu nog steeds bij ASV Arkel moeten spelen, met daardoor de logische consequentie dat ASV Arkel in de vaart der volkomen inmiddels zou zijn opgeklommen naar de tweede divisie en zaterdag op Houtrust tegen Scheveningen speelt. Dat is wat ik bedoel.

Archeologische identiteit, daar hou ik van. Dat is ook waar het nu aan ontbreekt. Clubs kopen een heel elftal. In het ergste geval ontstaat dan een situatie dat men achter de gesloten deuren van de kleedkamer van bijvoorbeeld ADO volop Engels, Roemeens, Turks of Chinees hoort praten. Dat is onthechting en heeft als zodanig niets met de oorsprong te maken. Als de trainer van Elinkwijk vroeger in het Zuiderpark zijn oor bij ADO te luisteren legde hoorde hij de taal die hij verwachtte en dacht: brrrr, dit is de Hoefkade. Op dat moment stond hij al met 1-0 achter.

Ik vind dat in de spelersbus van Fortuna iedereen en niemand uitgezonderd Limburgs hoort te praten. Als Fox Sports een samenvatting geeft van MVV-Sparta wil ik een soort stem van Jean Nelissen horen en niet die van Milan van Dongen, terwijl ik dat kereltje toch de beste vind. Ik ben, hoe zal ik dat zeggen, een voorstander van streekgebonden verslaggevers. Tv aan, en onmiddellijk bij het horen van Evert ter Napel denken: ah, ik ben in het oosten van het land. FC Twente, Heracles, FC Groningen, dat is zijn gebied. Als ie maar niet partijdig is. Daar hebben alleen radioverslaggevers van regionale zenders last van en die druk ik dan ook gelijk weg. Met hun komst stierf de neutrale voetbaljournalistiek.

Ik ben nog uit de tijd dat ir. Ad van Emmenes in De Kuip een eigen stoel had, met een eigen uitklaptafel, met daarop zijn eigen naam. Dat was niet sjiek. Dat was folklore. Zoals ik ook vind dat Jan Mulder allang voorzitter had moeten zijn van WVV in Winschoten, dat door Arie Haan wordt getraind. RVC had vast nog bestaan wanneer Beugelsdijk er z’n brood had kunnen verdienen en de derby SV Juventas – LENS zou 10.000 bezoekers hebben getrokken met Danny Bakker en Lex Immers tegen over elkaar in de hoofdrollen. Misschien snapt u nu wat ik bedoel.

Vrijdagavond zag ik Volendam-NEC in kleur. Getverdemme. Volendam film je vanaf het water altijd zwartwit. Het beeld moet dansen op de wind, met de meeuwen op de achtergrond. Het moet twee, drie, vier minuten duren voordat eindelijk het dorp in betoverende mystiek aan de horizon in zicht komt. En eenmaal afgemeerd moet de beeldschone dochter van Keje Molenaar, als scharreltje van Matthijs de Ligt, voorzitter Jan Smit interviewen. Nu staat er na afloop een onbekend ventje van Fox Sports een onzinnig gesprek te voeren met een Volendam-speler, die niet uit Volendam komt. Dat is ontnuchterend, dus niks.

Het zou in feite niet dus niet eens in de hoofden van voetballers moeten kunnen opkomen om de club van hun jeugdkeuze te verlaten en als het wel bij hen opkwam, zou een ordende mensenhand moeten kunnen ingrijpen. Stanley Matthews was Stoke City. Jampie Kuneman was HBS. Aad Mansveld was ADO.

Toen Mansveld naar het voorbeeld van Guus Haak en Lex Schoenmaker naar Feyenoord wilde, hield Harry Ballemaker in El Dorado op de hoek van de Goeverneurlaan en de Oudemanstraat een protestvergadering, die door tweehonderd Hagenezen werd bezocht. De volgende dag gingen ze met spandoeken de straat op om aan te geven dat hier sprake was van een enorme vergissing. Binnen 2 jaar was Aad terug. In de zeventiger jaren werd nog ’n klein beetje begrepen wat tot 1940 normaal was.

Nu koopt men gewoon tijdens het seizoen door en heeft geen enkele betaald voetbalclub meer iets met de oorspronkelijke koloniale cultuur te maken en met die prachtige confrontaties tussen gewest en gewest.
ASV Andijk met Aaron Meijers tegen het FC Blaricum met Matthijs de Ligt, of HVV met Splinter in de bus naar VELO, waar Zwinkels onpasseerbaar is.
Veel leuker.