Mag je nog lachen om leuk?

22 February 2020, 13:31 uur
Columns
mainImage

Vliegen met de KLM is alles behalve Koninklijk. Drie uur van tevoren op Schiphol zijn. Schoenen uit, riem af en gefouilleerd worden door mannen die afblaffen tot kunst hebben verheven. Je hele koffer moet ondersteboven en binnenstebuiten, want o jeetje, misschien neem je wel een bom mee aan boord. Die KLM dus.

Die KLM haalde vorige week het nieuws. Ze hadden tijdens een Aziatische vlucht een briefje op de deur van het eigen bemanningstoilet geplakt. In het Koreaans stond daarop dat het toilet in verband met het Coronavirus niet toegankelijk was voor passagiers. Heel normaal, niets aan de hand, hartstikke logisch. Zou je zeggen. Maar nee, dit was pure discriminatie, met dat briefje beledigde de KLM zo'n beetje geheel Azië. Want Corona kwam dan weliswaar uit China, maar Korea hoort daar als het uitkomt ook bij. En dus ging de KLM door het stof. Excuses aangeboden, de verantwoordelijken stonden zich voor de camera diepgebogen te schamen voor hun mensonterende daad.

En ik? Ik keek op de kalender om te checken of het geen 1 april was.

Meteen kwam ook Heerlijk Duurt Het Langst in mijn hoofd voorbij, een musical uit 1965 van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Daarin zingt Leen Jongewaard het luchtige Kom Kees (het is maar tijdelijk), met de rijmregels: Hoeveel Chinezen zouden er wezen, één miljard? Als die Chinezen door blijven kezen, gaat het hard.

Ik heb het nummer meteen geYouTubed, in de versie van Paul de Leeuw uit 1998. Erg leuk, nog steeds. Maar toen begon het toch aan me te knagen. Deugde die Annie M.G. eigenlijk wel of was zij een rechts-radicale raciste?

En die Rotterdamse Toon dan, met z'n liedje Voorkomen Is Beter Dan Chinezen? Discriminatie of gewoon hartstikke leuk? En mag je er nog om lachen van de humorpolitie?

Ik weet trouwens nog een leuke Belgenmop. Maar ben als de dood 'm hier te plaatsen. Voor je het weet zitten onze Zuiderburen tot op het bot beledigd bij Jinek aan tafel, dreigt er een Beneluxueuze handelsoorlog, moet zijne excellentie Stef Blok publiekelijk z'n excuses aanbieden. En dan heb ik het gedaan, ja dahag.