Maurits kan toveren met z’n hockey-stokkie

2 June 2023, 22:42 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

Waar maakt Ajax zich nu eigenlijk zo druk om? Dat vraag ik me dezer dagen serieus af. Er is geen enkele reden voor, want niemand minder dan Maurits Hendriks loopt naar wij begrijpen al warm in de wandelgangen, en insiders weten: dat belooft wat. Want met zo’n wijs man als deze eminent statutair directeur en Chief Sports Officer Maurits Hendriks in de gelederen komt straks alles weer in kannen en kruiken en zal Ajax voordat het goed en wel tot ons is doorgedrongen, weer volledig uit zijn as herrijzen.

Geen twijfels dus. Wie beter dan Maurits Gijsbrecht Hendriks kan Ajax weer naar de top brengen? Niemand. Wie beter dan deze internationaal geschoolde hockeycoach en voormalig hockeydoelman van De Kromme Stok uit Enschede zal de Amsterdamse trots weer laten juichen? Niemand. Onze Maurits kan met zijn hockey-stokkie toveren. Dat is slechts weinigen gegeven. Iedereen weet nog hoe Maurits tijdens de Olympische Spelen van Bejing de uitgeschakelde toptalenten meteen op de losersvlucht naar huis zette. Zoiets kan natuurlijk alleen uit een briljant brein ontspruiten.

Het leiderschap van Maurits Hendriks is boven elke twijfel verheven. De maestro zegt het zelf. Goed leiderschap is vooruitkijken en hoge doelen durven stellen. Tevreden achterover leunen is er voor hem absoluut niet bij. Geen denken aan. Maurits kent maar een opdracht: bepalen wat er nodig is om volgend seizoen weer de beste te zijn. Excelleren geeft in zijn ogen heel veel energie. En van tegenslagen ligt hij niet wakker. Er zit namelijk tien keer meer waarde in verliezen dan in winnen. Het is maar dat de F-Side dit weet.

Tja, het behoeft geen betoog dat de naam van Maurits Hendriks elders als een bom is ingeslagen. Bij PSV en Feyenoord schijnen ze al niet meer te slapen, om nog maar te zwijgen over de paniek die in Manchester, Madrid, Barcelona, München en Milaan is uitgebroken.

In ernst: we hoeven maar naar het gezicht van de huidige Chief Sports Officer van Ajax te kijken om te weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Een tikje zelfingenomen? Jazeker. Een tikje een wijsneus? Ook. Een tikje arrogant? Op z’n minst. In alles zien we hier een hockey-bal en geen voetbaldier. Afgezien daarvan zal onze Maurits moeten beseffen dat de dynamiek in een vol voetbalstadion met zo’n 60.000 toeschouwers van een duidelijk andere orde is dan die op een loom hockeyveldje. We moeten vrezen dat Maurits wel even anders zal piepen als hij na een nu uiteraard nog niet voor mogelijk te houden teleurstelling, in een volle Johan Cruijff Arena het woord tot de massa moet voeren. De hel doet minder pijn. Hij moet het maar eens navragen bij Edwin van der Sar.