Dagblad070 | Naar de toko

Naar de toko

mainImage

Wennen doet de huidige situatie niet, maar steeds meer mensen kijken vooruit. Dat is winst. Niet meer gevangen zitten in het hier-en-nu. Straks is er een nieuw normaal, en wat gaan we dan doen? Mijn advies: bezoek de plaatselijke toko.

Met toko bedoel ik dus een echte toko. Een winkel voor sambal en kruiden en potjes en alles waarmee op de planken vol staat. Ja, in de supermarkt om de hoek verkopen ze Conimex en daar bent u snel mee klaar maar er is een bezwaar, en dan wil ik niet eens iets over smaak zeggen. Het bezwaar tegen gemakkelijk Conimexen is dat de toko u harder nodig heeft als klant.

De meeste toko's die ik ken, worden met liefde gedreven, vaak door een of twee generaties uit dezelfde familie. Er hangen foto's van ouders of tantes aan de muur, zo zijn ze  nog in de winkel aanwezig met hun toeziend oog. Het zijn dus geen filialen van een grootwinkelbedrijf dat in duizendtallen pakken noodles denkt. Bij de familietoko zien ze elke klant als mens, en hoe vaker u komt, hoe beter ze u leren kennen.

Toen Oom Go nog leefde, kwam ik graag bij hem in Toko Semarang. Hij resideerde achter de kassa en onthield wat ik kocht. Toen ik een zwak voor mooie schaaltjes ontwikkelde, riep hij bij mijn binnenkomst blij: "Nieuwe schaaltjes!" Ook keek ik altijd door het venster van de grote diepvriezer waar ik als culinaire analfabeet de vreemdste vormen in ontwaarde. Dan legde Oom Go geduldig uit wat-wat was. Hij vond mij dom, maar hij wist ook dat niemand het nu eenmaal bij hem haalde in kennis. En zo was dat.

Wanneer u nog nooit in een toko bent geweest, volgt hier een waarschuwing. De eerste keer is overweldigend. U wist niet dat er zoveel geuren tegelijkertijd in uw neusgat pasten. U ziet potten en blikken die u niet snapt en toch - of juist - wilt hebben. U besluit ter plekke om de rest van uw leven alleen Indisch te eten. De tweede keer koopt u gerichter in en de derde keer krijgt u ongevraagd een nuttig advies. Zeg nou zelf, heeft u dat in de supermarkt?

Het is ook een beetje uit bezorgdheid dat ik u vraag straks de toko te bezoeken. De economische tikken gaan daar gevoelig aankomen. We kunnen de toko's niet missen. Dus u en ik kunnen daar iets aan doen. Elke noodle telt.

 

https://www.indischeschrijfschool.nl