Oud gif . . .

16 December 2024, 00:40 uur
Columns
mainImage

Waren vrouwen werkelijk altijd het slachtoffer in het oude Indië als het aankwam op liefde en huwelijk? Dat staat te bezien. Uit Indische damesromans valt veel te leren over wat vrouwen er zelf van vonden.  Ja, de kerstgedachte leeft ook bij mij. Wij leren over vergeving, destijds leerden vrouwen over wraak.

Met oud bedoel ik: van voor de Eerste Wereldoorlog. En na de opening van het Suezkanaal - dan gaan veel Hollandse vrouwen naar de Oost, met in hun koffers over-fatsoenlijke normen en waarden en over het algemeen met weinig idee van wat ze te wachten staat.

Toch begreep ze in de regel veel meer van de zogeheten 'Indische toestanden' dan meneer thuis zich kon voorstellen. Zij zag  en wist. Omdat hij dacht, daar is mijn vrouw te fatsoenlijk voor, en omdat zij dacht het is toch een man.  En dan doorzie je als vrouw-zijnde het een en ander van wat een njai is, waarom zij tot vergiftigen kan komen (en waarmee), en ook voel je dieper wat het voor een jongen kan betekenen als zijn vader, een indrukwekkend militair, hem niet erkent als zijn zoon.

Allemaal pijnlijke toestanden.

Heerlijk om over te lezen.

Zo informatief ook.

Daardoor kan ik inmiddels veel leed aanrichten met bamboevezeltjes, gesteld dat ik een man elke avond moest voorzien van eten.

Just sayin'.

Ik ben al jaren in de ban van deze romans. Ze hebben hun naam niet mee: damesromans heten saai te zijn, niet echt mee te tellen, melodramatisch en ongeloofwaardig te zijn.

Ligt eraan hoe je leest. Waar je aandacht naar uitgaat. Wat je weet van de auteur, de historische context.

Europese vrouwen werden destijds zelden veroordeeld voor moord. Wel werden er opvallend veel vrouwen krankzinnig verklaard. Ik zeg: 1+1=2. Want destijds was het niet ladylike om met stemverheffing te spreken, laat staan te schreeuwen, laat staan om de echtgenoot naar de hemel te helpen.

Want wat moest een familie als er een vrouw was overgegaan tot... doodslag, moord wellicht? Opties: naar de familie in Nederland sturen; naar een sanatorium sturen: liever gek dan crimineel; bij lieve mensen laten 'verplegen', nou dan weten we het wel.

Dit soort verhalen uit het oude Indië stemmen tot nadenken. Valt alles te vergeven als je afhankelijk bent?

 

https://www.indischeschrijfschool.nl