Pechtold, het absolute schrikbeeld

1 November 2019, 17:18 uur
Columns
mainImage

De A13 op, Delft voorbij, voilà: Rotterdam. Daar waart een spook. Een spook van een kreukbare politicus, die een Schevenings appartement als cadeautje van een Canadese relatie accepteerde (CETA).

Bij de eerste geruchten dat de Scheveninger Pechtold zich warm liep om burgemeester van Rotterdam te worden, sprak ik de woorden “Natuurlijk niet, hij zal toch zelf wel begrijpen, dat hij hier niet gepruimd wordt?” Nu begin ik toch te twijfelen.

Dat hij ondanks de weerzin die bij vele Rotterdammers tegen hem leeft toch Aboutaleb wil opvolgen, blijkt volgens mij uit een gratis pagina grote advertentie die D66 kreeg in het AD/RD.  De advertentie was gegoten in een interview met een D66-mevrouw die afdelingen van de politie als fascistoïde bestempeld en die het verbieden van demonstraties die tot geweld gaan leiden als het begin van een politiestaat ziet.

Dat laatste is de stok waarmee ze de burgemeester wil slaan. Ze staat namelijk pal voor de universele rechten van de mens. De burgemeester klaarblijkelijk niet, omdat hij wil voorkomen dat de talloze aanhangers van Erdogan op de vuist gaan met hier protesterende Koerden. Iemand met een beetje respect voor de universele mensenrechten laat ze elkaar natuurlijk gewoon de schedel inslaan en passend ook agenten in gevaar brengend.

Pechtold is de man die mij drie jaar geleden bij Dudok in Den Haag vertelde blij te zijn met de samenwerking tussen D66 en Leefbaar Rotterdam. Toen zijn niet erg democratische partijgenoten in onze stad besloten om de grootste partij buiten te sluiten, stak hij echter geen vinger uit. Sterker het kwam hem achteraf denk ik heel goed uit. Een college met daarin wethouders van LR is moeilijker te hanteren, dan één met de talentloze makke schapen die er nu het stadsbestuur vormen.

Toen de VVD na de verkiezingen dreigde toch met Leefbaar Rotterdam in zee te gaan – hun lijsttrekker had mij voor de verkiezingen  verzekerd dat graag te willen – heeft hij zijn coalitievriend Rutte waarschijnlijk ingeseind een beroep te doen op zijn Rotterdamse partijgenoten en kijk: Leefbaar Rotterdam kreeg een mes in de rug en lijsttrekker mocht als beloning op het VVD congres naast de premier zitten. Kat in het D66 bakkie.

Toen Aboutaleb benoemd werd was ik een van zijn felste criticasters. Gezegd moet worden dat hij altijd boven de partijen heeft gestaan, waardoor hij natuurlijk in linkse kring tot een “Leefbaar burgemeester” werd gebombardeerd.  Kortom hij is tot nu toe door vrijwel de hele stad geaccepteerd. Tot nu toe, omdat de fractie van D66 bij monde van een lid van de fractie ineens spijkers op laag water is gaan zoeken en hem verwijt de universele rechten van de mens uit het oog te verliezen. 

Pechtold is uit ander hout gesneden. Van links naar rechts manoeuvrerend als de spreekwoordelijke paling in die vieze emmer. Veel woorden en weinig daden. Een man een man, geen woord. Democratisch alle uitslagen van de laatste drie referenda negeren. Sterker het raadgevend referendum afschaffen en de gekozen burgemeester in de ijskast zetten. Hij heeft de erfenis van Van Mierlo verkwanseld; het D66 van nu is zijn wanproduct.

Nu hoop ik dat hij zelf ook beseft Aboutaleb niet op te kunnen volgen. Maar ik heb voor de zekerheid de petitie waarin gesteld wordt, dat hij niet geschikt is vast getekend.