mainImage

Peter Pannekoek en de Paarden van Troje 

10 januari 2022, 16:08 uur
Columns

Eigenlijk had ik ’t over Peter Pannekoek willen hebben, die op Oudejaarsavond liet zien dat cabaretier wel degelijk een vak is. Want Jan en Alleman noemt zich tegenwoordig cabaretier of comedian. Dat heeft onze samenleving opgezadeld met types als Jörgen Raymann (tegenwoordig ook te boeken als motivatie-coach!), Sara Kroos, Ruben van der Meer, Stefano Keizer en Soundos El Ahmadi; humoristen die uitsluitend zelf om hun grappen kunnen lachen. 

Maar Pannekoek is al genoeg de hemel in geschreven. En de echte onbedaarlijke humor komt deze dagen uit de politiek. Nee, ik doel niet op Hugo de Jonge, die - nadat hij alle corona-sores in Nederland zó doortastend heeft aangepakt - nu de crisis in de woonmarkt mag oplossen. Let maar op: Superman-Hugo gaat aantallen nieuwbouwhuizen scoren, waar we van achterover slaan. En zijn zieltogende CDA zal dankzij die kordate aanpak weer groeien als kool.

De humor komt ook niet van de gedumpte CDA-minister Ferdinand Grappenhaus. Het schijnt dat Wopke en Hugo bij de allerlaatste kabinetsvergadering uit volle borst “Grappenhausje waar ga je heen?” hebben gezongen. Dat vond de rest wat flauw. De enige die enthousiast mee-neuriede was VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, want die galmt in het bejaardentehuis ook altijd graag met de andere oudjes mee en het was nog niet tot haar doorgedrongen dat zij zelf ook niet in ’t nieuwe kabinet mee doet. 

Nee, het echte onbedaarlijk lachen om de politiek werd op de valreep van 2021 veroorzaakt door Joost Eerdmans bij het tv-programma De Slimste Mens. Joost zat vroeger - net als Hugo - bij het CDA. Toen hij in 2002 betere carrièrekansen zag in het kielzog van Pim Fortuyn stapte hij over naar de LPF. Daar werd hij uit geknikkerd, omdat hij stiekem ook bezig was de partij EénNL van de grond te tillen. Daarna volgde Leefbaar, Forum voor Democratie en vervolgens - toen hij vlak voor de verkiezingen ontdekte dat Forum een andere naam voor Gekkenhuis was - werd Joost het boegbeeld van JA21. 

Kameleon Eerdmans dus bewees met een eenmalig optreden bij Philip Freriks en Maarten van Rossum dat hij bepaald niet De Slimste Mens is. De gevleugelde uitdrukking ‘Joost mag het weten’ kreeg ineens een nieuwe dimensie, want Joost Eerdmans wist werkelijk niks. Hij legde het onfortuinlijk af tegen die schattige actrice uit de Albert Heijn-reclames. Een zekere leepheid kan Joost echter niet worden ontzegd. Als kamerlid/fractievoorzitter is hij met zijn PVV/Forum-light weer jaren verzekerd van een prima inkomen (dik €120.000) en wie weet hoe het rechtse balletje bij een volgende formatie rolt.

Rita Verdonk

Want met name rechtse balletjes kunnen raar rollen. Dat hebben we de afgelopen jaren niet alleen bij de Baudet-soap kunnen zien, dat weten we al sinds Boer Koekoek. Twee vroegere hoofdrolspelers uit de hoek van rechtse ruziemakers duiken nu opnieuw op in Den Haag. Niet in de Tweede Kamer, maar op het speelveld van de plaatselijke politiek. En wel bij Hart voor Den Haag/Groep De Mos. Het gaat om Haro Brinkman (ex-PVV, ex-Onafhankelijke Burger Partij, ex-Democratisch Politiek Keerpunt, ex-Ondernemerspartij) en Rita Verdonk (ex-PSP, ex-PPR, ex-VVD, ex-Trots op Nederland).

Vergeet trouwens de naam Hero Brinkman maar weer meteen, want nadat de oud-politieman zich de afgelopen tijd sterk had gemaakt om op een verkiesbare plaats bij de partij van Richard de Mos te komen, heeft Rita daar rücksichtlos een streep door gehaald. Ooit waren Hero en Rita dik met elkaar, zouden hun mislukte partijtjes zelfs fuseren, maar die liefde was snel bekoeld. En Richard de Mos is zo gecharmeerd van Rita, dat hij zijn voormalige PPV-makker Hero als een baksteen liet vallen. Zoals Geert Wilders ooit Richard de Mos dumpte.

We gaan een heerlijke tijd tegemoet met Hart voor Den Haag. Nog los van het feit dat rond de club en zijn leider al jaren de geur van corruptie hangt, heeft Richard de Mos met Rita Verdonk nu een Paard van Troje binnengehaald. Rita als politieke ‘running mate’ is gevaarlijker dan een Turkse vriend/sponsor die met een pistool onder zijn kussen slaapt. Waar Rita verschijnt, komt ellende. Om geld, om positie, om macht, om leugens en loyaliteit. En alsof dit nog niet genoeg is, heeft De Mos naast de 66-jarige Rechtse Rita ook nog de 72-jarige linkse tegenhanger Constant Martini op zijn kandidatenlijstje staan. Zeg maar gerust het duo List & Bedrog. 

Rasputin

Bij de Partij van de Arbeid danken ze God op hun blote knieën. In de tijd dat Martini nog eerste viool speelde binnen de PvdA en in zijn periode als wethouder werd de man afwisselend Rasputin en Machiavelli genoemd. Waar de sociaal-democraten al jaren politiek machteloos staan tegenover het populisme van Hart voor Den Haag, krijgen ze nu vanuit het niets niet één, maar zelfs twee Paarden van Troje cadeau. Want mr Constant Martini is het spiegelbeeld van Rita Verdonk: een geschiedenis van ruzies, bedrog en  levenslange rancune.

Zal de bom al barsten voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen? Want niet iedereen in de fractie staat te juichen bij deze pr-stunt van De Mos. Of breekt de pleuris binnen de partij pas uit nadat de stemmen zijn geteld? Richard, Rita en Constant: drie op macht beluste ego’s, drie sluwe straatvechters, azen straks op de buit. Ik kan niet wachten op het politieke cabaret dat aan de horizon gloort. Dit wordt nog veel leuker dan Peter Pannekoek.