Dagblad070 | Plannen voor 2021: niet omdat het moet, maar omdat het kan.
mainImage

Plannen voor 2021: niet omdat het moet, maar omdat het kan.

2 november 2020, 15:48 uur
Columns

Waar ga jij volgend jaar op vakantie naar toe? Normaal gesproken een favoriet gespreksonderwerp op Nederlandse verjaardagsvisites. Maar nu even niet. Corona beperkt ons visites af te leggen. Het virus belet ons ook ver vooruit te kijken. En de vakantiebestemming is dan nog een luxe onderwerp.

Voor veel mensen gaat de onzekerheid over belangrijker zaken: heb ik volgend jaar mijn inkomen nog wel? Bestaat mijn zaak nog? Het frustrerende is dat de onzekerheid zó groot is, dat plannen maken nauwelijks zin heeft. Als je niet weet hoe de situatie straks is, kun je er ook niet op anticiperen.

Dat beseffend lijkt de begroting van de gemeente onwerkelijk. Een dik boek (321 pagina’s), vol met keurige tabelletjes en beleidsteksten met plannen voor volgend jaar. Van veiligheid, tot duurzaamheid tot bibliotheken. Hoe realistisch is het  dat zulke plannen aansluiten bij de realiteit van 2021, als je niet weet hoe de wereld er dan uit ziet?

Het antwoord: waarschijnlijk niet heel realistisch. Plan je voor een jaar met een vaccin? Of een jaar waarin je van de ene lockdown in de andere belandt? We weten het niet.

Toch is het goed dat er een begroting is. Het is overigens ook wettelijk verplicht een begroting op stellen. Het ‘moet’ dus. Maar het is geen ‘moetje’, het is niet omdát het moet. Het is, wat mij betreft, omdat het kán. Een vastgestelde begroting is immers de basis voor de gemeente om plannen uit te voeren. En dat is, ook in een onzekere wereld, belangrijk om drie redenen.

Ten eerste omdat veel plannen onze stad beter, mooier en sterker maken, ook op langere termijn. Investeren in bijvoorbeeld openbaar vervoer, woningbouw of de openbare ruimte is hoe dan ook verstandig – ongeacht welke kant het op gaat met Corona.

Ten tweede omdat gemeentelijke uitgaven voor een fors deel ook terechtkomen in de Haagse samenleving: als de gemeente bijvoorbeeld bijdraagt aan het opknappen van woningen, is dat niet alleen goed voor die woningen maar zorgt het ook voor werkgelegenheid. De gemeente geeft jaarlijks 2,7 miljard euro uit dus dat tikt aan. Dat is ook de reden dat de Haagse VVD vlak voor de zomer een voorstel heeft ingediend om te kijken welke plannen uit het coalitieakkoord naar voren kunnen worden gehaald. De gehele raad steunde dit voorstel, terwijl veel partijen natuurlijk lang niet alle plannen uit het coalitieakkoord steunen.

Ten derde omdat we niet alles weten van volgend jaar maar er natuurlijk wel zaken zijn waarop de gemeente kan anticiperen.

Het maken van een gemeentelijke begroting voor volgend jaar heeft dus zin. Maar gezien de grote onzekerheid zal bijsturen gedurende 2021 waarschijnlijk nodig zijn. Dat was ook dit jaar al het geval. Voor de zomer werd een flinke coronabuffer aangelegd en vorige week kwam de gemeente met een omvangrijk sociaaleconomisch herstelpakket.

Hopelijk zijn er volgend jaar rond deze tijd weer verjaardagsfeestjes. En hebben we het daar weer over de vakantiebestemming van 2022. Niet omdat het moet, maar omdat het (weer) kan.