Dagblad070 | Politiek bedrijven tijdens de Coronacrisis
mainImage

Politiek bedrijven tijdens de Coronacrisis

22 maart 2020, 20:38 uur
Columns

De VVD: ‘Wij zijn voor een liberale aanpak van de Coronacrisis!’

De SP: ‘Veel te vrijblijvend, neem nou socialistische maatregelen!!’

Zo’n debatje zult u mij niet snel horen voeren met mijn SP-collega Lesley van Arp. Er is immers geen linkse of rechtse manier om het Coronavirus te bestrijden. Het beste bewijs hiervoor is wel dat de nieuwe minister voor Zorg, Martin van Rijn, geen lid is van de VVD maar van een oppositiepartij.

De partijpolitieke profilering staat dus op een lager pitje. Moet de gemeenteraad dan maar even op zijn handen gaan zitten, tot het virus is bedwongen? Dat gaat mij te ver. De raad moet het college van B&W controleren, ook in crisistijd. Dat gebeurt ook ‘vooraf’ door suggesties te doen. Daarin zien we de partijpolitieke kleur alweer voorzichtig te voorschijn komen. De SP wijst op de voedselbank, die door hamsterende Hagenaars bijna niets meer aangeleverd krijgt. De Haagse VVD springt op de bres voor ondernemers die hun omzet zien wegvallen. Geen probleem dat onderscheid in visie.

Natuurlijk zijn er grenzen en die liggen nu toch anders dan normaal. Het is een tijd waarin veel mensen onzeker zijn en behoefte hebben aan houvast. Dan is het niet goed als volksvertegenwoordigers paniek zaaien en zeggen dat de overheid er een potje van maakt.

Naast het Coronavirus staat de gemeenteraad bijna helemaal stil. We kunnen niet bij elkaar komen om over zaken te debatteren. En werkbezoeken zitten er ook niet in. Toch komen we soms in actie. Dat zag je vorige week toen een wethouder in de media aankondigde de verkamering aan te pakken. Maar we hadden afgesproken dat we dat gezamenlijk en op een andere manier (veel verdergaand) zouden doen. Dus konden we niet anders dan hem terugfluiten.

Terug naar Corona. In bijzondere tijden zie je bijzondere dingen. Wat mij vooral opvalt is hoezeer de samenleving zich van haar beste kant laat zien. Mensen nemen hun verantwoordelijkheid voor zichzelf en elkaar. Als we daar ook maar een kwart van vasthouden na de crisis zal onze samenleving er een stuk fijner uitzien. Als Hagenaar (en, vooruit, ook als liberaal) zou ik dat zeer toejuichen.