Slimme Mensen

26 January 2024, 21:36 uur
Columns
mainImage

Origineel waar: ik heb alle afleveringen gekeken. Ik wilde weleens weten of het waar was. Dat je alleen maar mag meedoen wanneer je anders dan anderen in het leven staat. Dat je jezelf ziet als kunstenaar en je hand ophoudt voor overheidssubsidies. Dat je minder dan een kilometer van het Museumplein af woont en behoort tot de kolonie van grachtengordeldieren. Dat je trots lid bent van de LHBT en al die andere letters gemeenschap. Dat je je zo excentriek mogelijk kleedt en gedraagt. Dat je het gezelschap van het Verschijnsel Van Rossum kunt velen. Dat je alleen dan pas kans maakt te worden gekroond tot De Slimste Mens.

Tot en met de finale heb ik ervan genoten. Vooral van die soms extreem linkse vragen en antwoorden. Opdat wij als kijker toch niet mogen vergeten dat het in de wereld van vandaag gaat om verbinding, acceptatie, tolerantie en meer van die ons door de media door de strot geduwde deugeigenschappen. Jammer dat alle drie finalisten normale blanke mannen waren. Foutje van de redactie. Dat gaan ze bij de volgende reeks ongetwijfeld ten koste van alles proberen te voorkomen. En o ja, daar hadden ze bij KRO-NCRV niet op gerekend: dat geen enkel Amsterdammertje, maar wel de Rotterdammer Tim Hartog, de Voorburger Jan Dirk van der Burg en de zegevierende Limburger Joes Brauwers het tot de finale zouden schoppen.

Foutjes, wie maakt ze niet. Wat dachten we bijvoorbeeld van onze vrienden van de KNVB. Waren zo slim om Dennis Higler aan te stellen als scheidsrechter bij de bekerwedstrijd Feyenoord-PSV. Hij en zijn net zo visueel gehandicapte VAR zorgden ervoor dat de Brabo’s geen loepzuivere strafschop kregen – waardoor de eindstand niet 1-0 maar vrijwel zeker 1-1 zou zijn geworden – en diep teleurgesteld en pislink afdropen. Brabo’s, zei ik Brabo’s? Sorry, wokebroeders, en -zusters, ik bedoelde natuurlijk Brabanders.

Natuurlijk was dit nu al de sportschande van het jaar. Niemand die Feyenoord een succesje misgunt, maar zo opzichtig worden bevoordeeld door de arbitrage? Zelfs de trainer van de winnaars gaf het toe, dat wil wat zeggen. Ik zou die beker die hij straks omhoog Coolsingelt niet alleen opdragen aan de supporters, maar ook aan Higler cum suis.

Want niemand twijfelt er nu nog aan dat Feyenoord de Dennenappel gaat winnen. De volgende tegenstander AZ is een peulenschil. Over slim gesproken: daar hebben ze de trainer ontslagen. De man die het werk van zijn voorganger één-op-één heeft voortgezet. Met een gedecimeerd want leeg gekocht elftal nog steeds in de Top-4 van de Eredivisie staat. Maar de laatste weken wat punten heeft verspeeld. Die Pascal Jansen kreeg opeens een schop onder z’n kont. Alsof het elftal daardoor nu beter gaat presteren. Ach ja, bestuurlijke terreur. Een van de ziektes van deze tijd.

Feyenoord gaat de KNVB-beker dus binnenhalen, wat ze in 2018 voor het laatst deden. Maar is dat wel zo? Is het een fait accompli dat ze straks op Tweede Paasdag 21 april weer een ererondje maken in die rode Primark-badjassen van nog geen joetje per stuk? Stel dat ze in de finale NEC tegenkomen? En dat het ze net als een paar weken geleden niet lukt om die op de knieën te krijgen? Of ADO Den Haag, dat dan al gepromoveerd is naar de Eredivisie, de plaggen uit de Kuip speelt en met een nulletje of drie Het Legioen het zwijgen oplegt?

Dan geloven ze op Zuid niet wat ze meemaken. Dan kan Lee Towers z’n scootmobiel in de kelderbox laten staan. Dan krijgt Aboutaleb zijn afscheidscadeautje niet. Zijn opvolger Lilian Marijnissen haar welkomstpresentje evenmin. Dan gaat de Feyenoord-directie meteen na afloop van de verloren finale een functioneringsgesprek aan met de trainer en zijn staf. Dan is heel Rotterdam in rep, roer en diepe rouw. Tenzij… tenzij er bij de KNVB wat slimme mensen zijn die Dennis Higler aanstellen voor de finale. Dan wordt het zeker een fluitje van een cent.