Sloopkogel in zicht?

1 August 2020, 10:14 uur
Columns
mainImage

‘We gaan bouwen aan een betere buurt’. Met die hoopgevende slogan toerden de gemeente, woningcorporatie Staedion en ontwikkelaar Heijmans de afgelopen weken langs pleintjes en veldjes in de wijk Bouwlust-Vrederust. Ook ik bezocht, samen met een bewoonster van de Zichten, een van deze coronaproof voorlichtingsbijeenkomsten. De bewoonster in kwestie had namelijk afgelopen mei al per brief van Staedion te horen gekregen wat ‘bouwen aan een betere buurt’ precies inhoudt. Namelijk dat de corporatie haar woning en ruim 2000 andere huizen in de buurten Zichten, Gaarden en Dreven het liefst zou willen slopen en vervangen door nieuwbouw.

De ingrijpende plannen van Staedion, Heijmans en de gemeente zijn echter nog niet definitief. Sterker nog: collega-raadsleden reageerden geschokt toen ik op twitter een foto deelde van de maquette waarmee door de buurten werd getoerd. Nagenoeg alle bestaande bebouwing in de Zichten was hierop vervangen door nieuwe bouwblokken: voornamelijk vijflaags appartementencomplexen en hier en daar een hoge toren.

Enkele weken eerder wandelde ik met dezelfde bewoonster langs rijtjeshuizen in de straten Het Zicht en Steenzicht. We spraken tientallen bewoners die niets van de sloopplannen wilden weten. Want kunnen grote gezinnen nog wel naar hun vertrouwde buurt terugkeren als daar enkel appartementen worden teruggebouwd? Bovendien brengt sloop-nieuwbouw niet zelden een flinke huurverhoging met zich mee. Vooral voor diegenen die nu nog een goedkopere sociale huurwoning huren.

Nadat het AD deze week twee artikelen aan de grootscheepse sloopplannen wijdde, reageerde wethouder wonen Martijn Balster via twitter op de commotie: ‘Terugkeermogelijkheden zijn cruciaal, passend bij portemonnee en woonwensen. Het woonprogramma moet daarop aansluiten. We willen heel goed rekening houden met wensen van de bewoners. Daarom ook dit intensieve participatietraject.’

Het doet mij deugd dat de wethouder het belang van een goede terugkeerregeling onderschrijft. Maar kan men wel van echte participatie spreken als de gemeente haar zelfbedachte toverformule voor een ‘betere buurt’ – namelijk sloop en de toevoeging van extra woningen in duurdere segmenten – fanatiek promoot op grasveldjes en pleinen? Als de gemeente echt wil luisteren naar de wensen van bewoners, zal zij ook andere scenario’s een eerlijke kans moeten geven.

Bijvoorbeeld als huurders liever renovatie of een opknapbeurt willen. Het komende jaar zal uitwijzen of wethouder Balster hiertoe bereid is. Zo nee, dan dreigt hij wellicht in dezelfde valkuil te trappen als een van zijn illustere voorgangers en partijgenoten, Marnix ‘Masterplan’ Norder: de oud-woonwethouder die met zijn ambitieuze vergezichten geregeld de megalomanie boven de menselijke maat verkoos.