Steeds meer Hagenaars, steeds minder ziekenzorg

13 October 2021, 00:32 uur
Columns
mainImage

Den Haag groeit in rap tempo. Voor we er erg in hebben zit de Residentie straks op 600.000 inwoners. Er moet dan ook flink worden gebouwd. In het gebied tussen de stations Hollands Spoor, CS en Laan van NOI vliegen de woontorens uit de grond. Ook voor Benoordenhout en ’t aangrenzende Wassenaar liggen plannen klaar of is men al aan de gang. Kantoorgebouwen werden omgetoverd tot appartementencomplex. Met het voormalig ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn de bouwvakkers druk bezig, voor ’t Willem Royaardsplein is het een kwestie van tijd en ook het ANWB-terrein zal worden volgebouwd met woningen, net als de plek waar nu nog ziekenhuis Bronovo ligt.

Ja, u leest het goed: ziekenhuis Bronovo. Wie dát begrijpt, mag ’t uitleggen. Want als Den Haag meer inwoners krijgt, als wijken aanzienlijk meer woningen gaat omvatten, heb je toch ook meer voorzieningen nodig? Kinderopvang, scholen, parkeergelegenheid en niet te vergeten: medische zorg. We worden in Nederland steeds ouder en kampen op hogere leeftijd met meer kwalen. Ziekenhuis Bronovo bedient al decennia een groot deel van Den Haag: niet alleen Benoordenhout, Bezuidenhout, Statenkwartier en Scheveningen, maar ook Wassenaar en zelfs patiënten uit Voorschoten, Voorburg, Leidschendam en Rijswijk. Het is een prettig ziekenhuis, waar de menselijke maat nog geldt. 

Terecht dat het in de achterliggende jaren voor een slordige 30 miljoen euro is gemoderniseerd; geld dat wij burgers met z’n allen via onze zorgpremies bij elkaar hebben gebracht. Maar als het aan de bestuurders van het Haaglanden Medisch Centrum (het samenwerkingsverband van ziekenhuis Westeinde, Anthoniushove en Bronovo) - onder aanvoering van Ingrid Wolf - ligt, worden die tientallen miljoenen na 2024 moeiteloos in puin gehakt. Want mevrouw Wolf heeft teveel vierkante meters en kan rendabeler draaien, zegt ze, als er maar twee hospitaal zijn in plaats van drie. Ze beroept zich daarbij op een onderzoek van KPMG uit 2018.

Nu weet iedereen dat je bij menig onderzoeksbureau elke uitkomst kan kopen, die je zelf wenst. Voor astronomische bedragen per pagina onderbouwen ze net zo makkelijk dat je efficiënter functioneert, wanneer je de gevel en het dak rood met witte stippen schildert. Alle feiten en gegevens die niet in de kraam van de opdrachtgever te pas komen, worden zorgvuldig buiten zo’n deskundig rapport gehouden. En voor de sociale consequenties, de gevolgen voor de samenleving, hebben gewetenloze consultants natuurlijk helemaal geen oog. Nog even de kwestie lekken naar De Telegraaf en er is geen weg meer terug. 

Paul Doop

Deze hele operatie is jaren geleden op gang gekomen onder CDA-prominent Paul Doop, die eerder als kille rekenmeester partner was bij Deloitte en daarna als vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam alles verkwanselde wat poen opleverde. Doop zag bij zijn aantreden als baas van HMC al snel dat de sluiting van Bronovo niet alleen meer klanten voor (het slecht bereikbare) Westeinde en Anthoniushove zou opleveren, maar ook dat de grond in het Benoordenhout goud waard is.  

Kenmerkend voor zijn loopbaan is dat Doop nergens langer dan zes, zeven jaar werkzaam is. Dus nadat hij met een betoog vol krokodillentranen aankondigde Bronovo de nek om te draaien, koos hij het hazepad om verder heilzaam werk bij de publieke omroep te gaan verrichten. Arme NPO. Zijn opvolger bij HMC werd Ingrid Wolf uit Brabant, die bij haar aanstelling plechtig heeft beloofd elke dag te beginnen met de uitspraak “Overigens ben ik van mening dat Bronovo verwoest moet worden”.

De beste KNO-specialisten van het Westeinde hebben mevrouw Wolf sindsdien niet kunnen genezen van haar doofheid voor steekhoudende argumenten. Ook de bekwame oogspecialisten van HMC faalden compleet toen zij blind bleek voor de noden tijdens de corona-pandemie en het keihard verdomde om de lege bedden in Bronovo tijdelijk beschikbaar te stellen. Welke hersenspecialist zou haar aan het verstand kunnen brengen dat er in een mensenleven ook hoger belangen bestaan dan de lucratieve verkoop van luxe appartementen? Of is daar gen-therapie voor nodig? Een specialist die wat empathie-dna kan toevoegen!

Chris Oomen

Chris Oomen, de puissant rijke ex-baas van zorgverzekeraar DSW, heeft een bod van 30 miljoen uitgebracht op Bronovo. Gewoon uit eigen zak, uit idealisme. Oomen vindt het schandalig om een modern, prima geoutilleerd ziekenhuis te sluiten en wil er een rendabele zorginstelling van maken, die zich vooral richt op ouderen, chronische zorg en revalidatie. Oomen hoeft er geen cent aan te verdienen. Hij vindt het prima om nauw samen te werken met HMC. Maar Ingrid Wolf heeft hem niet eens persoonlijk laten weten dat ze niets van zijn bod wil weten. Dat moest hij in de krant lezen.  

Op de tweede voorlichtingsavond van de Stichting Houd Bronovo Open schitterde mevrouw Wolf door afwezigheid. Ze had een eerdere bijeenkomst in Wassenaar, in bijzijn van een activistische burgemeester, wel bezocht en niet zo plezierig gevonden. Daar hoefde ze op de Haagse avond toch niet voor te vrezen. Burgemeester Jan van Zanen was uitgenodigd, maar verscheen niet. Zijn partijgenoot Kavita Parbhudayal, de VVD-wethouder voor zorg, ontbrak eveneens. 

Dat viel niet goed bij de ruim 150 aanwezigen, merendeels aanhanger van uitgerekend die partij. VVD-gemeenteraadslid Remco de Vos probeerde manmoedig te verdedigen waarom de VVD tot nu toe geen poot uitstak voor Bronovo. Maar Mooiste Meisje van de Klas Nino Davituliani van Hart voor Den Haag/Groep de Mos rook dat hier voor haar club bij de komende gemeenteraadsverkiezingen profijt valt te behalen en trok stevig van leer. Na de pauze was Remco dan ook verdwenen.

Eerlijk gezegd zie ik het somber in voor Bronovo. De invloed van de gemeente is beperkt. Op rijksniveau loopt niemand warm voor het ziekenhuis van de koninklijke familie, want ook hier trekken de KPMG-, McKinsey- en Deloitte-types aan de touwtjes. En die zijn veel te druk met hun eigen besognes op Guernsey en de Maagdeneilanden. Daarnaast is de lobby van HMC en de vastgoedmaffia natuurlijk veel krachtiger en professioneler dan de Stichting Houd Bronovo Open. Dat clubje wordt zonder een cent gerund door goedwillende amateurs van het kaliber gepensioneerd medicus, gepensioneerd advocaat, gepensioneerd topambtenaar. Fatsoenlijke mensen, die denken dat je met fatsoenlijke argumenten je gelijk kunt halen.

Ingrid Wolf houdt ze koest met klankbordgroepen, loze inspraak, vage beloftes en raadselachtige opmerkingen dat de punt achter 'Bronovo dicht.’ geen punt maar een komma is. Intussen walst ze vrolijk verder. Houd Bronovo Open aarzelt. Moeten we gaan procederen? Net als dat clubje tegen Shell. Hoe komen we bij OP1, bij Jinek of Humberto aan tafel? Moeten we een lint van betogers rondom het ziekenhuis vormen? Flyeren langs de hockeyvelden? Posters voor de ramen van het hele Benoordenhout? 

Nogmaals, ik zie het somber in. Mijn hoop is dat er in Huize Wolf iemand woont met wat meer ruggengraat dan Ingrid. Die haar eens even bij de blonde manen grijpt en zegt: “Je hebt op Youtube je mond vol over liefde en lef, maar het Westeinde en Anthoniushove hebben inmiddels de langste wachtlijsten voor behandeling van alle ziekenhuizen in Nederland! Dat wordt alleen maar erger als je straks het Westeinde meer dan tien jaar lang gaat verbouwen. Toon nu eens echt liefde en lef, veeg die vastgoed-euro’s uit je ogen en trek keihard aan de noodrem. Nu het nog kan. Houd Bronovo Open. Punt."