Dagblad070 | Toko weer open

Toko weer open

mainImage

Eerst werd er wat in de etalage gerommeld, daarna verdween het papier 'gesloten' van de deur. Er hing iets anders. De toko had een besluit genomen.

Ik hield mijn hart vast toen ik dichterbij kwam om te kijken wat er stond. De toko is klein en er moeten, dat is mijn indruk tenminste, een paar huishoudens van leven. Dus ja, met de regels die er nu gelden konden ze best weleens besluiten ermee op te houden. Soms is stoppen beter. Maar dáár hadden ze geen zin in. Ze gingen open, met aankondiging met de overbekende regels. Achter de deur stond de desinfecterende handgel al klaar.

Hoera voor het doorzetttingsvermogen, dacht ik. Maar of het gaat lukken, is iets anders. De route in de toko is een soort U-vorm, dus binnenkomst, trap op, langs het servies en de pannen, dan keren en langs de sambal terug naar de trap, meteen rechtsaf slaan om de vriezer heen naar de boemboe en zo naar de kassa. Het gangpad schat ik in op misschien een meter breed. Er is geen ruimte om jezelf in een zijpad op te bergen want er is geen zijpad. Alles staat en hangt vol, dat is juist de charme van een toko. Voor mij komt er nog bij, dat ik de helft niet ken van wat ik zie, en alles vind ik even geheimzinnig en prachtig, en vol van belofte. Dus naar dat onbekende wil ik staren. Maar wat er iemand langs mij heen wil?

Het enige dat ik nu kan bedenken is, dat ik dan de U-route helemaal ga volgen, zodat de persoon in kwestie de boodschap kan nemen, kan afrekenen en de winkel kan verlaten. Daarna wandel ik in de U-route door naar de plaats die ik moest verlaten. Tenzij er iemand in het wandelpad aantref die ik moet passeren, dus die persoon zal dan voor mij de U-wandelroute afleggen. Ja, en ook die persoon kan weer een andere persoon... zo lopen we dan door en door, als hamsters in een wiel.

En dan staan er nog nieuwe hamsters op de stoep te wachten, want het aantal in de winkel is beperkt tot drie.

Zo zie ik de economie worstelen. Er zijn regels om je aan te houden, gezondheid is belangrijk, als toko wil je blijven bestaan en je doet wat je kunt, maar drie klanten in een winkel, hoe moet dat op termijn?

https://www.indischeschrijfschool.nl