Tong Tong Fair

1 September 2022, 22:43 uur
Columns
mainImage

Opeens is het  zover: de Tong Tong Fair is er weer. Het is jaren geleden en toch lijkt het pas gisteren dat de Tong Tong Fair de tenten opende. Wanneer ik mijn ogen sluit, wandel ik door het Indonesië-paviljoen waar altijd aanbiedingen zijn, ik ruik de geuren van de eetwijk, het rumoer van het publiek, de optredens op het podium en in studio Tong Tong.

Hoe zal het zijn, dit jaar?

In ieder geval: ruime gangen zoals altijd, dus dat geeft wat geruststelling, ik bedoel, zelf ben ik wat zenuwachtig over corona, maar zo gaat het vast goed.

Op de eerste dag voel ik ook steeds dat andere, de afwezigheid van degenen die er niet meer zijn.  Zo gaat het voor ons mensen, op de sluitingsdag zeg je tegen elkaar “tot ziens” zonder te weten wie je wel en niet zult terugzien. Maar bij leven en welzijn ben ik er te vinden. Ik hoop dat u ook komt, en dat we elkaar daar kunnen ontmoeten, dat lijkt me gezellig. U kunt me op de volgende dagen in de studio vinden:

Donderdag 1 september: 14.30 uur Djam Boekoe  ‘Lin Scholte in de Bersiap’

Lin Scholte was een Indische schrijfster, ze schreef over het leven dat ze kende: in de tangsi (kazerne), waar ze opgroeide als dochter van een Javaanse vrouw en een Hollandse militair. Haar familie was dus Indisch, Javaans, Hollands - en ze leefden samen in deze militaire wereld. Maar toen veranderde die wereld. Hoe was het voor Lin Scholte in de Bersiap, juist met deze gemengde familie?

Zaterdag 3 september: 14.30 uur De Eerste Generatie Show: Oud-Steurtje Wil Overweel

Wil is een tachtigplusser met een fabelachtig geheugen: hij weet nog hoe zijn leven was als “jongen van Pa”, zoals hij dat noemt. Daarmee bedoelt hij zijn kindertijd in het tehuis van Pa van der Steur in Magelang. Hij vertelt aan de hand van foto's van het tehuis hoe het daar was, waarom hij er terecht kwam en hoe zijn leven daarna liep.

Maandag 5 september om 16.00 uur Djam Boekoe: ‘Van Heutsz en het KNIL’  lezing over n.a.v. mijn nieuwe boek Een eervol bestaan. De geschiedenis van het KNIL, 1814-1950

Voor mij is de menselijke maat belangrijk, en daar vertel ik over in deze lezing: geen moreel vingertje opgeheven maar aandacht voor de mensen zelf, voor wie het KNIL vormden. Extra bijzonder is dat ik enkele filmbeelden kan laten zien.

Vrijdag 9 september om 13.00 uur De Eerste Generatie Show: oud-KNILer Bol Kerrebijn

Bronbeek-bewoner Bol Kerrebijn is een 90plusser die iedereen voorbij gaat op zijn racefiets. Een vitale man. Als jonge jongen tekende hij voor het KNIL, middenin een oorlog. Waarom doet iemand dat? Hoe was Indië toen?  Ook Bol Kerrebijn is een geweldige Indische verteller, dus ik kijk uit naar drie kwartier vol verhalen.

Spreekuur

Na elk programma-onderdeel blijf ik wat  rondhangen. Dat is de beste tijd om even te overleggen of om mij iets te laten zien waarover u graag van gedachten wilt wisselen.

 

https://www.indischeschrijfschool.nl