mainImage

Tropische hitte. Ten eerste: kipassen

20 juli 2022, 15:37 uur
Columns

“We krijgen steeds meer tropische dagen,” hoor ik om me heen. Maar tropisch, dat is iets anders dan de Hollandse hitte.

Die is drukkend, benauwd.

In Soerabaja had ik nergens last van. Ik kon gewoon nadenken, wat moeilijker gaat op een dag met Hollandse hitte. Deze week kwamen ze weer voorbij en we zijn er vast niet af deze zomer. Wat te doen op zo'n dag? Ik heb drie tips die mij helpen en u misschien ook.

Ten eerste: kipassen.

Wapperdewapper en dan weer zachtjes-zoetjes waaien, en ik herinnerde me opeens hoe ik aan mijn kipas kwam.

Heel wat zomers geleden zat ik op de Tong Tong Fair te signeren naast Yvonne Keuls. Pal onder het tentdoek was het warmer dan de dertig graden buiten. Wind was er die dag niet.

Ik begon te klagen tegen Yvonne over zo-waharm en de hele dag al, en morgen vast weer, en of zij er ook zo'n last van had.

Nu is Yvonne een vrouw die overal tegen kan, die tegen alles bestand is, behalve onrecht en gezeur.  Ze kéék even naar me.

Dat was genoeg.

“O,” zei ik, meteen tam.

Yvonne zweeg.

Schuin aan de overkant zag ik de uitweg: verkoop van kipassen. Slechts een enkele euro per stuk. Ik kocht er twee, ook voor Yvonne.

En zo kwamen we iets beter die middag door. De hitte was niet weg, maar wel te dragen. En inderdaad, zeuren helpt niet. Kipassen wel.

Een ventilator mag ook, dat is tenslotte een volautomatische kipas. Ik heb er een paar staan, zachte broemapparaten die hun werk doen.

Ten tweede: dagdromen

Ik ga supervroeg opstaan, dan werken en 's middags ga ik dagdromen over alles wat ik nog wil doen in het leven. Dan lig ik voor de ventilator naast mijn grote huiskater Bert. Ik heb een notitieblokje zodat ik opkomende gedachten meteen kan noteren. Ik blijf rustig want ik weet: dit gaat ook voorbij. Misschien val ik met die gedachte in slaap, een middagdutje kan een mens goed doen.

Ten derde: praktisch denken en doen

Het gaat er bij dagen van Hollandse hitte juist om wat we wèl kunnen doen. Wat is dat voor u, wat is dat voor mij? Lezen. Nadenken over wat te gaan schrijven. In de namiddag wandelen. Rustig aan, zo kom ik ook vooruit.

Wat ik zei, hopelijk heeft u er iets aan. Anders komt hier mijn bonustip: bedenk dat het erger was in Atjeh.