Dagblad070 | Turkse bijllesscholen, niks nieuws

Turkse bijllesscholen, niks nieuws

mainImage

Zelfs bij sommige kartelpartijen is een lichtje gaan branden, toen Erdogan verleden jaar bekend maakte dat hij Turkse les in Nederland wilde gaan faciliteren. Nu dat echt de praktijk wordt, zijn ze wakker geworden en vragen om onderzoek. Merkwaardig, want die nationalistische indoctrinatie vindt al decennia lang plaats.

Zo’n dertig jaar geleden vertelde een Turkse leerling me iets heel bijzonders. Ik behandelde in 4VWO de tocht naar Moskou door Napoleon (1812) en de aanvallen van de Kozakken op de Franse troepen. Hij stak zijn vinger op (zo ging dat bij mij) en zei trots na mijn instemmende knikje: ”Kozakken zijn Turken meneer.”
Ik fronste en merkte op dat zij de verdedigers van de Russische orthodoxie en de Tsaar waren. “Ze zijn voorgelogen meneer, maar het blijven Turken.”
Als historicus met specialisatie o.a. De nationaal-socialistische ideologie ging het belletje direct rinkelen: Blut und Boden! Door de aderen van de Russische cavaleristen vloeide Turks bloed. Vandaar hun successen natuurlijk.

Het voorval stond niet op zich, want daarvoor had ik al een werkstuk van een andere Turkse leerling over de val van Constantinopel (1453) wegens feitelijke onjuistheden afgekeurd. Dus toen ik de vraag stelde waar hij de wijsheid over Kozakken had opgedaan, vermoedde ik al dat hij bij het Gülen-centrum les kreeg.

Mijn vermoeden werd bevestigd. “We doen daar ook ons huiswerk”, vertelde hij me. Van een Turks sprekende Armeense leerlinge hoorde ik later, dat daar vooral over de Islam en de geweldige Turkse geschiedenis gesproken werd; nader onderzoek bevestigde haar bewering.

In onze stad worden dus al decennia lang kinderen geïndoctrineerd. Ze krijgen te horen dat Turken superieur zijn en dat uiteindelijk de hele wereld islamitisch zal worden; hoogstwaarschijnlijk onder Turkse/Arabische leiding. Dat gebeurt in “educatieve” centra en in de beruchte meisjesinternaten.

De leider van deze gedachten, Fetulah Gülen en zijn miljoenen aanhangers, vormden echter een bedreiging voor Erdogan, die na de vermeende poging tot staatsgreep (2016) doeltreffend geëlimineerd werd.

Van de ene dag op de andere werden de Turks nationalisten, die de leiding hadden gegeven in de Gülen-centra verdacht gemaakt. Erdogan verklaarde de naamgever van hun instituten tot staatsvijand nummer één en bracht daarmee alle Turken die op zo’n centrum gezeten hadden in diskrediet. Dan rest je als rechtgeaard nationalist maar één ding: Laat zien dat je te vertrouwen bent en dat je de nieuwe Turkse sultan volgt. Ga naar buiten zodra de kans zich voor doet. Zwaai met de nationale vlag en laat zo zien dat je gehoorzaam en van vermeende smetten vrij bent. Precies dat deden duizenden op de Erasmusbrug in Rotterdam!

Voor de leidinggevenden in die centra ging dat niet zo makkelijk. Hun namen stonden in het archief van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken. Het ene moment waren ze nog trots op hun positie. Het volgende moment werden ze om die positie uitgestoten en bedreigd, zoals de oud raadsleden Turan Yasir en Alaattin Erdal (CDA) tot hun verbijstering aan den lijve ondervonden.

Indoctrinatie is dus al decennia aan de orde van de dag. Sterker nog, de aan Grijze Wolven (Turkse fascisten) verbonden Turkse Federatie Nederland en de conservatieve Islamitische beweging Mill Gürüs ontvangen al jaren subsidie om hun boodschap onder de in Nederland wonende Turken te brengen.

De overheid, die al vanaf de geboorte van de eerste Turkse Nederlanders heeft toegestaan dat jongens hun dienstplicht vervulden in het thuisland van hun ouders; die overheid wil dat nu een onderzoek naar Turkse weekendscholen gedaan wordt?

Getuigt dat van voortschrijdend inzicht of hebben ze last van de smeltende boter op hun politiek correcte hoofden?