Verplicht solliciteren niet humaan, lang leve 60Plus!

20 October 2018, 13:36 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Aan:
Frans Hoijnck van Papendrecht
Fractieleider 50Plus Den Haag

Beste Frans, Goede collega,

In Rotterdam heeft een PvdA-wethouder het besluit genomen om zestigerplussers die in de bijstand zitten van verdere sollicitatieplicht te vrijwaren. Toen ik het hoorde heb ik de raadsleden van zijn partij gelijk gecomplimenteerd. Voor 50PLUS Rotterdam, die al in haar verkiezingsprogramma opteerde dat ouderen niet meer hoeven te schoffelen en verplicht wekelijks vijfmaal moeten solliciteren, is dit een eerste stap naar erkenning dat ouderen op de arbeidsmarkt ongelijk behandeld worden.

Omdat er diezelfde dag in Rotterdam ook een raadsvergadering was en veel jonge raadsleden nog niet gepokt en gemazeld zijn in het multitasken kwam vrijdag pas de verontwaardiging bij enkelen onder hen los. Vooral de jeugd bij Leefbaar Rotterdam en de VVD was totaal van de leg. Zonder ook maar enig gevoel voor de tragiek van verplicht solliciteren en het eeuwige genadeloze nee dat erop volgt, trokken de youngsters op de Sociale Media gelijk van leer! Ze wisten zelfs Hugo de Jonge in de benen te krijgen om er nog iets van te vinden!

Schatten van jongens, daar niet van, maar het zal wel door de leeftijd komen dat ze niet door hebben waar het fout zit bij de ouderen en arbeid: leeftijdsdiscriminatie bij sollicitatie.

Er zijn niet te tellen voorbeelden van ouderen die duizenden sollicitaties hebben geschreven en die allemaal nul op rekest kregen. Zelfs een fatsoenlijke afwijzing was er heel vaak niet eens bij.

En ik haal nog maar eens aan wat er op 1 september door 50PLUS Rotterdam al in de schriftelijke vragen aan het college gesteld werd. De daling van bijstandsgerechtigden, dus van werkelozen, deed zich - net als in vorige kwartalen - alleen voor bij bijstandsgerechtigden onder de 45 jaar (CBS-cijfers).

50PLUS Rotterdam is dus zeer te spreken over deze wethouder die oog heeft voor de frustratie die oudere langdurige werklozen oplopen. Het minderwaardig behandeld worden door het moeten leveren van een door de VVD en Leefbaar opgehemelde tegenprestatie van vijfmaal in de week solliciteren gaat gelukkig stoppen.

Nu kan dit college zich eindelijk concentreren op die afschuwelijke leeftijdsdiscriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt. De gemeente als grootste werkgever kan het voorbeeld geven door in te zetten op het aannemen van oudere werkelozen in het gemeentelijke apparaat.

Allerlei opties van parttime tot volledige banen, met of zonder scholing, zijn allemaal mogelijk waarmee we de zeer vitale ouderen van tegenwoordig via maatwerk weer in het arbeidsproces kunnen krijgen.

Ik dacht, laat ik jou even overbrengen. Wie weet stimuleert het ook een wethouder in Den Haag om zo’n humane beslissing te nemen.

Groet
Ellen