Vluchteling als politiek wisselgeld

29 May 2018, 11:15 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Na zes weken onderhandelen komen ze naar buiten: er is een coalitieakkoord. Wat zijn ze trots. De ‘politieke koek’ is verdeeld, de partijen hebben hun felbegeerde wethoudersposten binnengesleept. Ze gaan er hun schouders onder zetten om Den Haag de komende vier jaar nog mooier te maken.

De links progressieve partijen hadden voor de verkiezingen de VVD, maar vooral Groep de Mos nog net niet voor Satan uitgemaakt. Groep de Mos zou corrupt zijn, opportunistisch en bovenal geen hart hebben voor vluchtelingen. D66 en GroenLinks zetten zich voor de bühne al jaren in voor een ruimhartiger opvang van vluchtelingen in de stad van Vrede en Recht. Ze hebben in die jaren doorlopend raadsvragen afgevuurd op het in hun ogen zo onbarmhartige Groep de Mos, en allerlei acties ondernomen om hun punt te maken.

Maar toen waren de verkiezingen opeens over, en begonnen de coalitieonderhandelingen. Toen werd het opvangen van 700 vluchtelingen boven de wettelijke, landelijke norm opeens een zogenaamd politiek lastig thema. In de stad van Vrede en Recht bleek de vluchteling uiteindelijk het ideale politieke wisselgeld in de onderhandelingen.

De positie van VVD, CDA en Groep de Mos in deze was helder, zij hadden hier ook nooit een geheim van gemaakt. Maar dat de zogenaamd progressieve partijen in Den Haag die al jaren de mond vol hebben van een ruimhartige opvang van vluchtelingen, nu zo makkelijk hun idealen inwisselen voor andere politieke speerpunten, vind ik persoonlijk shockerend.

GroenLinks en D66 hebben hiermee de kans voor 700 (politieke) vluchtelingen op een nieuw leven in de stad van Vrede en Recht verkwanseld. De boodschap lijkt te zijn: volgende verkiezingen stemt u wellicht beter op Groep De Mos. Dan weet u tenminste waar u aan toe bent.