Vrij Nederland, waar is je rol in deze tijd?

10 November 2023, 13:00 uur
Columns
mainImage

Vrij Nederland.

Tja, daar heb ik iets van acht jaar voor gewerkt. Niet eens een afscheidsborrel gehad. De redactie was in die tijd te veel met zichzelf bezig. Ik heb nog wel het 75 jarig jubileumnummer verzonnen en uitgevoerd. Al zal die redactie wel zeggen dan ze alles hebben verzonnen. Nope. Een gozert uit Rotterdam heeft dat gedaan.

Later nog met Oscar Steens, Ruud Hollander het ultieme maandblad neergelegd. Om zeep geholpen door de redactie van Vrij Nederland. En, ik weet waar ik het over heb.

Non voleurs, verstikt in hun eigen gelijk. Vrij Nederland waar is het nu? Met oplopend antisemitisme? Voert juist dit medium het publieke debat?

Laat ik eerlijk zijn. Ik wilde vorig jaar Vrij Nederland overnemen met investeerders. Om er weer een verzetskrant van te maken.

Wat kreeg ik terug? Jij hebt het VN DNA niet. Nadat ik 75 jaar VN gestold heb in een waanzinnig nummer. Ik 8 jaar daar heb gewerkt. En dat ik samen met geweldige mensen twee maandnummers heb gerealiseerd. Wil ik mijn gelijk krijgen? Nou eigenlijk wel.

Kijk, VN staat voor opoffering. Ook in de oorlog van 40. De Joodse achtergrond is leidend. Zonder iedereen de maat de nemen. Kritisch zonder voorbehoud. Maar waar is Vrij Nederland nu? Mijn hart bloedt. Het medium speelt geen enkel rol meer. Mischa Cohen, je dacht dat ik misschien een hekel aan je had. Minder is waar. Waar is je rol in deze tijd?