Waarom er Hulp Aan Landgenoten in Indië kwam

18 August 2022, 23:55 uur
Columns
mainImage

Op 15 augustus voel ik altijd een klem om mijn hart. Want ja, eindelijk toen en daar kwam de Japanse capitulatie. Maar daarmee begon ook die andere tijd, vol oorlog na de oorlog en met alles dat dit meebracht.

In de chaos en ellende probeerden mensen elkaar ook te helpen. In 1955 werd de stichting HALIN opgericht:  Hulp Aan Landgenoten in Indië -  zoals HALIN toen heette. Later werd het wat het nu is: Indonesië.

Nu nog?

Ja, nog steeds.

Want ook daar, net als hier, zijn generaties door de oorlog geraakt. Dan ook hun kinderen. Hoeveel generaties tel je mee als het gaat om daardoor geraakt te zijn, dat is ook daar een vraag.

HALIN stuurde me een hele tijd terug naar Indonesië om de ouderen daar te interviewen voor mijn boek Familie gebleven.

Het boek is uitverkocht, alleen nog antiquarisch te verkrijgen.

Veel van die ontmoetingen herinner ik me nog. Het waren intense gesprekken over de tijd van vroeger en de oorlog, en waarom zij in Indonesië waren gebleven, waarom ze Warga Negara werden. Ik hoorde onder meer:

- Ik was minderjarig dus mijn ouders namen voor mij de beslissing

- Mijn broer had mij nodig om voor hem te zorgen, er was niemand anders

- In mijn hart blijf ik Nederlands

- Ik wilde mijn kleinkinderen zien opgroeien

Dus blijven, dat was niet altijd een vrije of gemakkelijke keus.

Netzomin als naar Nederland gaan - met de administratie die de overheid eiste, de voorwaarden die gesteld werden en dan, hoe het leven hier was na de overtocht.

Wat een tijd.

In Semarang ontmoette ik Mary Overzier. Ze staat op de foto, met een kleinzoon. Mary was een drukbezette vrouw, met haar werk in een winkel, met haar zorg voor de familie. Ze was bedacht op hun veiligheid en daarom sprak ze geen Nederlands met de kleinkinderen. Toch haar eigen taal. Zij wisten wel dat hun oma een beetje anders was dan de andere oma's- iets met Orang Blanda.

Destijds was ze minderjarig geweest en haar vader had besloten: wij blijven hier. En over Nederland waren de berichten niet zo gunstig. Blijven of vertrekken, het was alletwee moeilijk. Ook daar denk ik dus aan als het 15 augustus is.

De stichting HALIN bestaat nog steeds. Ook bij degenen die steun krijgen van HALIN zijn in de afgelopen jaren moeilijkheden geweest. Corona. Alzheimer - ouder worden kan met gebreken komen. En soms keren de herinneringen aan de oorlogstijd weer terug.

Over de oorlog vertelde iedereen me toen ik in Indonesië was. Dat kwam omdat ik een boek maakte en ze wisten: mijn verhaal kan ik zo doorgeven. Het kwam ook omdat ik weer weg zou gaan - zo werden de kinderen immers niet belast.

“Vertellen maakt mijn hart leeg,” zei een oudere Indische man een keer tegen me.

Dus als u het kunt, vertellen en opschrijven, doen. Want de generaties die nu opgroeien, hebben u nodig om de verhalen van en uit Indie te leren kennen en vooral te leren begrijpen.