Weemoed naar Hugo Priemus

19 April 2022, 21:29 uur
Columns
mainImage

Je begeeft je al snel op glad ijs als je een professor ‘kritiek’ geeft. Daarom is het beter om een andere woordkeuze te hanteren. Je zou het bijvoorbeeld ‘jammer’ kunnen vinden dat professor Peter Boelhouwer altijd zo mild is als hij zijn licht laat schijnen over de problemen op de woningmarkt. 

Zijn onlangs verschenen, samen met zijn collega Harry van der Heijden geschreven, essay getiteld ‘De woningcrisis in Nederland vanuit een bestuurlijk perspectief: achtergronden en oplossingen’ is daar zo’n voorbeeld van. Beetje mat. Behoorlijk tam. 

“Dit artikel is wetenschappelijk op en top maar ik vrees politiek en maatschappelijk weer wat minder”, twitterde Vestia-directeur Robert Straver na lezing van het 16 pagina’s tellende stuk van Boelhouwer. 

Straver heeft zeker gelijk dat het politiek weinig voorstelt. Het doet tegelijkertijd ook met weemoed terugdenken aan Boelhouwers voorganger Hugo Priemus. Veertig jaar lang trok Priemus fel van leer tegen het rijksbeleid. Zijn verhalen gingen over de, volgens hem, opperste chaos op de woningmarkt veroorzaakt door de rijksoverheid. 

In de epistels van Boelhouwer zal je dat soort boude beschuldigingen niet tegenkomen. En dat is eigenlijk wel een gemis. 

Maar niet getreurd. Wie erachter wil komen hoe de huidige opperste chaos van de woningcrisis moet worden opgelost, kan ook gewoon het laatste boek van Cody Hochstenbach lezen. Hij is weliswaar nog geen professor. Maar in zijn bestseller 'Uitgewoond' legt de Amsterdamse stadsgeograaf op dusdanig heldere en toegankelijke wijze uit wat er allemaal mis is, dat het bijna leuk is om te lezen. 

Een absolute aanrader voor alle volksvertegenwoordigers, die zich bezighouden met ‘s lands volkshuisvesting. En ook voor Boelhouwer, die 'Uitgewoond' ongetwijfeld wel gelezen zal hebben. Hoewel? Het boek ontbreekt in de literatuurlijst van Boelhouwers ‘politiek en maatschappelijk wat mindere’ publicatie over de woningcrisis in Nederland. De professor borduurt niet voort op Hochstenbachs gedachtegoed. Dat terwijl de huidige en toekomstige gedupeerden van de woningcrisis best nieuwsgierig zouden kunnen zijn naar wat Boelhouwer vindt van de in Uitgewoond aangereikte oplossingen.