Dagblad070 | Wees wijzer, kies Keijzer

Wees wijzer, kies Keijzer

mainImage

Hugo de Jonge lijkt op zangertjes uit de jaren ’50 en ’60. Hij is Dion Di Muci, Bobby Rydell, Fabian, Eddie Cochran, Johnny Tillotson, Gene Vincent, Frankie Avalon en al die andere tieneridolen van toen. Kijk naar hun gebrylcreemde koppen en tandpasta-smile, en je ziet onze huidige viceminister-president. En dan heeft hij ook nog die op de Nieuwe Binnenweg gescoorde spannende Mascolori stappers.

Is die uitstraling voldoende om stamhoofd te worden van het CDA, want dat wil Hugo graag. Zijn populariteit acht hij dankzij corona groot en dus moet dat hete ijzer worden gesmeed. Minpunt: net als Rutte praat hij meer dan dat hij daadwerkelijk iets zegt. Nog los van de ergerlijke herhalingskoorts waaraan hij lijdt. Dat wij misschien wel klaar zijn met het virus, maar het virus nog niet met ons. Hugo heeft dat adagium er wel duizend keer uitgegooid.

Gaat De Jonge het CDA dus leiden? Nee. U kunt er bij de bookmakers namens mij grof op inzetten. Hij heeft namelijk heel stoer aangegeven niet te willen samenwerken met FVD. Niet handig. Forum gaat straks meedoen om te prijzen en dan moet je niet nu al de deur dicht doen. Baudet gooit weliswaar hoge ogen in de strijd om de Nationale Arrogantie Bokaal, maar hij durft te benoemen wat er mis is in Nederland en hoe hij dat wil corrigeren. En hengelt daar straks minimaal 25 zetels mee naar binnen. Als het er geen 35 worden.

Pieter Omtzigt, ook geen vriend van FVD, schijnt in christendemocratische kringen geliefder te zijn dan De Jonge. Hem zijn clichés evenmin vreemd: "Ook al kost het mij jaren en nachten doorwerken, ik vind dat de overheid moet werken voor zijn burgers en niet omgekeerd," roept hij zodra hij een camera of microfoon ziet. Maar dat moet de overheid al anderhalve eeuw doen, Pieter, dus wat bazel je nou?

Martijn van Helvert. U moest net als ik opzoeken wie hij is. Tweede Kamer, al een jaar of vijf. Namens het CDA, zegt de website, woordvoerder Defensie en Buitenlandse Zaken. Bij dat laatste is toegevoegd: ‘inclusief christenvervolging’ en dan begint het bij mij altijd overal te jeuken. Van Helvert de nieuwe CDA-lijsttrekker? Kansloos.

Wie wordt het dan wel? Nat Gonella & Ted Easton’s Jazzband zongen het in 1975 de Top-40 in: Oh Monah! Mona Keijzer dus. Nu nog staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat. Maar straks de lijsttrekker die het CDA moet terugbrengen naar de top. Ondernemersgeest en thuis in de digitale wereld anno nu. Bovendien geen onprettige verschijning. Om niet te zeggen: een leuk wijf.

Last but not least beschikt Mona over communicatieve vaardigheden die de anderen node missen. Ze meldde met Volendamse bluf en humor in de tegenkandidaten geen probleem te zien: “Drie mannen? Een makkie. Thuis heb ik er zes.” Dan snap je het, dan maak je duidelijk dat je een winnaar bent. En helemaal toen ze breed lachend haar verkiezingsleus debiteerde: Wees wijzer, kies Keijzer.

Leden van het CDA stemmen vanaf 6 juli. Op 9 juli wordt de nieuwe partijleider bekend. De uitkomst laat zich makkelijk raden. Het aanstekelijke nummer van Nat Gonella zal opnieuw de hitlijsten bestormen. Mona, alvast gefeliciteerd!