Wie heeft een keppeltje voor me?

10 November 2023, 12:55 uur
Columns
mainImage

Al jaren besef ik dat het tegengaan van polarisatie in de hedendaagse politieke praktijk betekent: moslims hun zin geven.

9-10 November

Ieder jaar wordt de Kristallnacht van 1938 herdacht. De eerste keer dat openlijk Joodse mensen werden vermoord met toestemming van de overheid. Een nacht die de inleiding zou worden van het dieptepunt in de menselijke beschaving: de op industriële wijze vernietigen van kinderen, bejaarden, vrouwen en mannen; het werden er uiteindelijk 6 miljoen.

Bij het lesgeven merkte ik al dat sommige van mijn Islamitische leerlingen een niet alledaagse mening hadden over de Endlösung. Eén van hen vertelde me zelfs dat de Joden dit over zichzelf hadden afgeroepen. Voor mij een aanleiding om me in de bronnen te gaan verdiepen. In onze schoolbibliotheek lag een Koranvertaling en van een Imam hoorde ik dat ook andere boeken van grote betekenis zijn.

De genoemde boeken barsten van de antisemitische stellingen en opmerkingen. Via de Koran richt hun Opperwezen zich tot de mensheid en laat ik het voorzichtig zeggen. Hij is geen liefhebber van Joden en hun geloof. In veel Islamitische landen waren misschien daardoor al  “Kristallnachten” geweest.

Blonde Jood

Bij ons op school kwam via de Internationale Schakelklas een jongen binnen, die aanvankelijk een keppeltje droeg. Hij was blond, had blauwe ogen en kwam uit Rusland. Op doorreis naar Israël verbleven zijn ouders lange tijd in ons land. Zoals altijd toonde ik snel belangstelling, zeker toen ik merkte dat hij zijn keppel niet meer droeg. Wat ik vermoedde bleek de waarheid: hij werd tussen de lessen uitgescholden en beledigd. Ook op straat werd hij lastiggevallen. Uiteindelijk had zijn rabbijn hem aangeraden zijn keppel maar af te laten.

Antisemitisme

Ik heb het nu over dertig jaar geleden, toen de Palestijnse kwestie niet opspeelde zoals nu. Niemand kon aan mijn leerling zien dat hij Joods was als hij zijn keppel niet droeg. Het feit dat hij beledigd werd, was geen antizionisme maar puur antisemitisme. Overigens stond er toen ook al permanent een politiepost voor de synagoge aan de Bentincklaan.

Op demonstraties worden pro Hamas leuzen geroepen. Hamas heeft de huidige ellende ontketend door 1400 onschuldige mensen te martelen en te doden, waaronder baby’s! Kinderen zijn naar auto’s gesleurd en gijzelaar gemaakt. De beelden waren zo gruwelijk dat de Israëlische regering ze slechts aan een beperkte groep vertoond heeft en in ons land zijn er mensen die Hamas verheerlijken! Natuurlijk worden ze niet tot de orde geroepen, want we moeten polarisatie tegengaan; zie mijn openingszin.

Ik ben ondertussen 100% gepolariseerd. Mensen die Hamas aanhangen en Joden bedreigen hebben helemaal niets, maar dan ook helemaal niets in ons vrije Westen te zoeken en moeten zo snel mogelijk een enkele reis islamitische heilstaat krijgen.

De Joodse filosoof Karl Popper zei het al: “De grens van tolerantie is het accepteren van intolerantie”.

Deense koning

Toen de nazi’s uit 40-45 in Denemarken de Joden dwongen een gele ster te gaan dragen, schijnt de volgende dag de Deens koning met zo’n ster over straat te zijn gegaan. De Denen begrepen zijn boodschap en hebben de meeste Joodse burgers in vrijheid naar Zweden gebracht.

Nu onze Joodse medeburgers bang zijn om hun geloof te belijden en om de Kristallnacht te herdenken, moeten we solidair zijn.

Misschien allemaal een keppeltje gaan dragen?