Worden we Europa’s eerste derdewereldland?

13 June 2020, 23:42 uur
Columns
mainImage

Alles is al gezegd en geschreven. Over de crimineel Floyd die op gruwelijke en onacceptabele wijze de dood vond, vanaf dat moment een held werd, maar natuurlijk niet tot het grote niveau van Maarten Luther King had moeten worden opgeschaald. De rouwplechtigheid was live op de Nederlandse tv, hoe bezopen wil je het hebben.

Alles is al gezegd en geschreven. Over onduidelijke figuren die de vuisten ballen, in koor schreeuwen en beelden bekladden en omver trekken. Die mij willen verbieden mijn oude Winnetou- en Arendsoogboeken te herlezen, te lachen om Oboema van Jiskefet en Hans Teeuwen. En mij verketteren omdat ik tegen wat zij wit noemen blank blijf zeggen.

Alles is al gezegd en geschreven. Over al die sneue BN’ers op radio en tv die toch maar vooral willen deugen. Over diversiteit en inclusiviteit, want die moeten overal persé doorheen gedrukt worden, het liefst wettelijk. Maar niemand die zich afvraagt of de kwaliteit er ook door verbetert. Behalve Akwasi. In Binnenvetter rapt hij namelijk: Kwantiteit kan, maar kwaliteit gaat voor. Tja.

Alles is al gezegd en geschreven. Over de aanvankelijk verstandig lijkende, maar uiteindelijk zeer bedenkelijke manier waarop de regering Rutte het coronaprobleem bestrijdt. Over de macht van topambtenaren die lijden aan een chronische regeltjesgriep. En bepalen dat jij als ondernemer niet mag ondernemen en aan de geeuwhonger komt te liggen.

Alles is al gezegd en geschreven. Over wat er gebeurd is. Maar over wat gaat komen heb ik nog geen syllabe gelezen of gehoord. Logisch, want onze reagering ziet niet vooruit. Komt alleen maar in beweging als de tegenstander scoort. Is te laat om nog minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen. En beseft niet dat zo ons land onder ons vandaan wordt getrokken.

Alles is al gezegd en geschreven. Ook door anders denkenden, door gelukkig steeds meer mensen en media die het wél begrijpen. En aanvoelen dat Nederland het eerste derdewereldland van Europa aan het worden is. Unilever is de eerste multinational die het ook door heeft. En zeker niet de laatste.