Zaak Wilders-Opstelten: democratie is zoek

21 June 2019, 18:41 uur
Columns
mainImage

Dat ik geen PVV-aanhanger ben behoeft geen echte toelichting. Ik heb mij altijd verwonderd dat in ons polderlandje geaccepteerd werd dat zich er een politieke partij met slechts één lid zich nestelde in het hart van de politieke arena. Mijns inziens onmogelijk in een democratie. Maar Geert Wilders vond de maas in de wet en richtte een vereniging op met zichzelf als enige lid.

Vele tumultueuze jaren met voorman Wilders liggen ondertussen achter ons. Er was altijd wel iets met Geert of met zijn PVV. Vooral de kruistocht tegen de Islam, de dubbele nationaliteit en zijn meldpunten hebben hem vol in de schijnwerpers gezet. De politieke stijl van Wilders is provocerend en is ook zeker dubieus te noemen.

Ook het taalgebruik van politici is met de komst van de welbespraakte leider ‘ruwer’ en ‘bruusker’ geworden. De ‘minder’, ‘minder’, ‘minder’ Marokkanen uitspraak heeft veel stof doen opwaaien. Zelfs de onkreukbare Rutte die elke ochtend opgeladen wordt op het standje ‘lachen’ en ‘visieloze antwoorden’ heeft zich door Wilders laten verleiden om de legendarische uitdrukking ‘Doe zelf normaal man’ te bezigen.

Maar het deerde de PVV allemaal niet want ze zetten zich keer op keer op de kaart door nadrukkelijk afwezig te zijn in verkiezingscampagnes. Vele schandalen waarbij nogal wat PVV-politici het veld moesten ruimen, het interesseerde Wilders allemaal niet. De aandacht via de media kreeg Geert namelijk toch wel. Te pas en te onpas is jarenlang elke zucht en scheet van de leider en zijn partij uitgebreid door de schrijvende en de beeldende pers verhaalt.

Het laatste jaar is er echter een kentering merkbaar in de reacties op de PVV en op Wilders als persoon. Enerzijds is waarschijnlijk het publiek murw en moe van de steeds weer provocerende uitspraken. Nederland raakt na al die jaren wel gewend aan de hardheid en steeds weer repeterende langspeelplaat die Wilders geworden is. Anderzijds is ook de komst van Forum voor Democratie natuurlijk debet aan de tanende aandacht voor de PVV. The new kid on the block staat graag in de schijnwerpers en is daar zeer succesvol in.

Voor mij die de democratie hoog in het vaandel heeft staan ben ik blij dat deze in mijn ogen vaak discriminerende PVV minder vat meer heeft op de samenleving. Maar wat ik nooit had kunnen bedenken is dat ik het nu toch opneem voor deze man en onze democratie. Hoe pijnlijk en verkeerd is het namelijk om te zien dat er geen enkele politicus, geen enkel kopstuk van welke partij dan ook het nu opneemt voor wat er gebeurt.

Tot op het hoogste politieke niveau (het kabinet) is er invloed uitgeoefend om de PVV-leider voor de strafrechter te krijgen en het Openbaar Ministerie zou daarover ook nog eens hebben gelogen. Waar zijn nou al die politieke leiders die de democratie zo belangrijk vinden? Waarom duiken alle politieke partijen nu weg? Waarom is er geen spoeddebat hierover aangevraagd? Waarom wordt Wilders niet gesteund in zijn roep om een politieke enquête? Boter op hun hoofd allemaal die zogenaamde grote politieke leiders, die mooipraters. Niemand durft nu de democratie te verdedigen want politiek scoren willen ze allemaal maar hun nek uitsteken komt ze toch niet zo goed uit in deze turbulente tijd! Het kan je zomaar zetels kosten als het kabinet erom valt toch?