Zelfredzaamheid in tijden van corona

27 March 2020, 13:55 uur
Columns
mainImage

Terwijl zorgverleners iedere dag weer hun gezondheid op het spel zetten om de pijn van deze crisis te verzachten, wordt er ook voorzichtig gefilosofeerd over het post-corona-tijdperk. Zo voorspelt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, een herwaardering van de publieke sector. Afgelopen najaar voerden ziekenhuismedewerkers in het hele land nog actie voor minder werkdruk en betere arbeidsvoorwaarden. Amper een half jaar later kijkt het hele land naar hen voor bescherming.

De afgelopen jaren is de publieke sector door neoliberale politici vaak neergezet als log en bureaucratisch. De coronacrisis werpt een ander licht op de (publieke) zaak. Wie deze dagen aan de buis gekluisterd zit, wordt continue gevoed met verhalen van de mensen aan het front. We horen en zien hoe zij dagelijks door allerlei brandende hoepels moeten springen om onze maatschappij draaiende te houden. Het zijn mensen uit beroepsgroepen die niet alleen geruime tijd gebukt gaan onder torenhoge werkdruk, maar ook gekmakende bureaucratie. De herwaardering die Putters voorspelt laat voor hen al veel te lang op zich wachten.

Maar de SCP-directeur verwacht dat niet alleen de publieke sector het maatschappelijke debat zal beheersen zodra het stof is neergedaald. Ook het ideaal van de ‘zelfredzame senior’ krijgt een flinke deuk door de coronacrisis. Sinds de sluiting van de verzorgingshuizen moeten ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hoe wisselend dit hen momenteel afgaat, bleek maar weer toen ik deze week een belrondje maakte langs partijgenoten die minstens het dubbele van mijn levensjaren erop hebben zitten.

Want waar de een vooral het weerzien van bekenden bij sport- en muziekclubs mist, kan de ander het ternauwernood thuis redden. Verhalen van ouderen die uit angst voor besmetting afzien van thuiszorg zijn aan de orde van de dag. ‘Want mijn hulp is misschien al bij zes anderen over de vloer geweest. Dan maar liever een paar weken vervuilen’, klinkt het.

Het feit dat thuiszorgmedewerkers veelal zonder beschermende middelen op pad worden gestuurd, draagt hier ongetwijfeld aan bij. Maar als deze crisis al te lang voortduurt kan het weigeren van zorg uiterst riskant uitpakken. Want zeker nu de ziekenhuiszorg onder grote druk staat, kunnen we niet riskeren dat onze kwetsbare ouderen rap achteruit gaan.

Daarom alle reden voor de Haagse SP om een vinger aan de pols te houden. Bent u thuiszorgmedewerker of cliënt, en merkt u dat de zorg in de knel komt door de coronacrisis? Laat het ons weten via [email protected]!