140 aanhoudingen bij tiende dagelijkse blokkade A12

18 September 2023, 16:13 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Vandaag hebben actievoerders van Extinction Rebellion (XR) voor de tiende dag op rij de A12 in Den Haag geblokkeerd.  De politie hield zo’n 140 actievoerders aan voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM).

Het grootste deel van de actievoerders werkte zonder al te veel verzet mee aan hun aanhouding. Een klein deel bleef ook na de herhaaldelijke oproepen te vertrekken op de Utrechtsebaan zitten en werkte niet mee. Hierop heeft de politie opnieuw de waterwerper ingezet om ook deze groep te kunnen verwijderen. Al met al is de A12/Utrechtsebaan is in de rijrichting stad uit een klein uur afgesloten geweest.

Omdat het ADO-stadion in gebruik is, werden de arrestanten vandaag niet met bussen daarheen vervoerd, maar naar het hoofdbureau van de politie aan de Burgemeester Patijnlaan. Daar zijn de klimaatactivisten zonder verdere vervolgstappen weer heengezonden.

Extinction Rebellion voert sinds zaterdag 9 september dagelijks actie op de A12 tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De actiegroep wil net zo lang doorgaan tot de overheid daarmee stopt. De politie heeft tijdens de acties in totaal al ruim 5.000 mensen aangehouden en weer heengezonden.