1.500 Hagenaars gaan hun thuisgevoel borduren

13 May 2024, 11:29 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Haags Verhaal

Burgemeester Jan van Zanen geeft vandaag om 13.00 uur het startschot voor het participatieve kunstproject Thuis in Den Haag. Aan 1.500 Hagenaars wordt het komend jaar gevraagd hun thuisgevoel te borduren en zo bij te dragen aan het kunstwerk.

"Thuisgevoel is voor de een de roti van zijn oma en voor de ander warme sokken", zegt Astrid Feiter van de Stichting Haags Verhaal, de initiatiefnemer van het kunstproject in Den Haag. "Vragen naar je thuisgevoel, raakt in het hart. Met Thuis in Den Haag gaan we op zoek naar de rode draad van het Haagse thuisgevoel. Waar ben je thuis? Waarom voel je je ergens thuis of juist niet meer?"

De borduursels - in rood garen op witte lapjes - komen op een houten huisje. Dat huisje trekt het komend jaar langs alle stadsdelen in Den Haag. De start is vandaag in Laak en eindigt in de lente van 2025 in de Centrale Bibliotheek aan het Spui.

Haags Verhaal organiseert Thuis in Den Haag samen met het Vadercentrum. Het is geïnspireerd op het kunstproject Heimat van de Zwitserse kunstenares Kathrin Stalder, die er de hele wereld mee overgaat. Zij wil weten waardoor mensen uit verschillende culturen en in verschillende levenssituaties zich thuis, veilig en geaccepteerd voelen. Haags Verhaal vroeg de kunstenares of ze een Haagse variant van haar kunstwerk mochten maken. Kathrin Stalder is vandaag ook aanwezig bij de start in Vadercentrum Adam in Laak.