200 extra opvangplekken voor Oekraïners in voormalig ministerie SoZa

23 September 2023, 16:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
SoZa

De gemeente Den Haag gaat 200 extra opvangplekken voor Oekraïners maken in het voormalig ministerie van Sociale Zaken (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat in Bezuidenhout.

Op dit moment kunnen ongeveer 1.250 Oekraïense vluchtelingen in gemeentelijke opvangplakken in Den Haag worden opgevangen, waarvan 234 in het voormalige verzorgingshuis De Schildershoek. Die locatie sluit op 1 januari 2024, waardoor de gemeente op zoek moest naar nieuwe plekken.

In SoZa worden al ruim 200 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Daar komen nu 200 plekken bij. De verbouwing start komende week en is naar verwachting eind november gereed voor de verhuizing van de bewoners van De Schildershoek.

Kosten

De kosten van de verbouwing en opvang komen geheel ten laste van het Rijk. Voor aanpassingen in het pand is een investering nodig van 650.000 euro. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vergoedt deze kosten. De exploitatie- en inventariskosten vallen binnen het bedrag dat het Rijk per bed vergoedt.

Omwonenden en ondernemers in de omgeving krijgen binnenkort een uitnodiging voor een informatieavond over de extra opvangplekken. De gemeente Den Haag werkt daarvoor samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg.