Achttien aanhoudingen langs route Glazen Koets op Prinsjesdag

19 September 2023, 17:36 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De politie heeft dinsdag tijdens Prinsjesdag achttien mensen aangehouden langs de route van de Glazen Koets door de binnenstad van Den Haag.

Op de Kneuterdijk werden vijftien personen aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties. De demonstranten weigerden te vertrekken naar een speciale plek langs de route die door de burgemeester was aangewezen als locatie voor protesten. Daarnaast werden rondom de koninklijke rijroute drie personen aangehouden die zich niet konden of wilden identificeren, terwijl ze daartoe wel verplicht waren.

Net als vorig jaar werden Koning Willem-Alexander en koningin Máxima door een kleine groep actievoerders uitgefloten toen zij langsreden in de Glazen Koets. Dat gebeurde ook tijdens de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde na de troonrede. Voor de hekken van het paleis stonden niet alleen Oranjefans, maar ook enkele demonstranten met omgekeerde Nederlandse vlaggen.

Niet onder de indruk

Demissionair premier Mark Rutte liet na afloop van Prinsjesdag weten niet onder de indruk te zijn van de fluitconcerten tijdens de rijtoer en balkonscène. “Dat is een handjevol mensen, laten we daar niet te veel aandacht aan besteden”, zei hij tegen het ANP. 

“Democratie, het mag, je kunt die mensen dat niet verbieden. Tenzij ze natuurlijk gevaar opleveren, maar in de meeste gevallen doen ze dat binnen de regels en dan mag dat.” Rutte wil het in ieder geval “niet te groot maken” en niet “tot maat van de staat van het land maken”.