Achttien jaar cel voor dodelijke schietpartij in vol Haags café

18 September 2023, 14:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De rechtbank in Den Haag heeft een 42-jarige man veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor een dodelijke schietpartij in een café in de Herenstraat in Den Haag in 2015. Justitie had twintig jaar cel geëist tegen de man.

De rechtbank achtte het bewezen dat Robertico I. op de fatale avond vijftien keer heeft geschoten. De 31-jarige Jursley Cijntje werd negen keer geraakt en overleed aan zijn verwondingen. Een 34-jarige man raakte zwaargewond. De verdachte vluchtte naar Brazilië en werd daar in 2019 opgepakt door de politie. In mei vorig jaar werd hij aan Nederland uitgeleverd. Wat de aanleiding was voor de schietpartij is nooit duidelijk geworden.

De officier van justitie noemde het extra kwalijk dat I. heeft geschoten in een vol café. Sommige omstanders voelden de kogels langs zich vliegen, een vriend van het slachtoffer werd daadwerkelijk vier keer geraakt. Er zit nog altijd een kogel in zijn lijf. Naast de doodslag op het slachtoffer vond de rechtbank ook poging doodslag op deze vriend bewezen.

I. moet aan de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer 100.000 euro schadevergoeding betalen. De gewonde vriend heeft recht op 15.000 euro.