Actiegroep Extinction Rebellion kondigt blokkade A12 aan

23 June 2022, 11:02 uur
Den Haag & Regio
mainImage
VRPress

De actiegroep Extinction Rebellion gaat op woensdag 6 juli de A12 in Den Haag blokkeren. De actievoerders verwachten, net als bij de boerenprotesten deze week, daarbij te worden begeleid door de politie.

De blokkade gaat om het deel van de Utrechtsebaan tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het Ministerie van Economische Zaken. De actie begint om 12.00 uur. Omdat dit deel van de A12 lopend vanaf het centrum van Den Haag bereikt kan worden, roept Extinction Rebellion de demonstranten op om met het openbaar vervoer naar Den Haag te reizen en dan te voet dit deel van de A12 op lopen, of te fietsen.

"Het verkeer kan eenvoudig omgeleid worden. Dit deel van de A12 is dit jaar langere tijd afgesloten geweest wegens wegwerkzaamheden", zegt woordvoerder Lucas Winnips. “We gaan ervan uit dat de politie deze demonstratie faciliteert en roepen heel Nederland op zich aan te sluiten bij dit vreedzame protest.”

Pervers en misdadig

De actiegroep eist een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas. "Het subsidiëren van bedrijven die de klimaatcrisis verergeren, is pervers en misdadig", aldus Winnips.

Gisteren werden 22 demonstranten van de klimaatgroep gearresteerd bij een protest in het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Zo'n 25 activisten waren binnengedrongen in de lobby van het gebouw en hadden zich vastgeketend aan meubels.