Activisten Greenpeace voeren actie op tijdelijk pand Kamer

14 September 2021, 08:53 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. Ze vragen met hun actie aandacht voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. De organisatie vindt dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen. Gebeurt dat niet, dan zet Greenpeace een rechtszaak tegen de staat door. "Ons geduld is op", zegt directeur Andy Palmen.

Ongeveer twintig actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg met ladders naar boven om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal activisten werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt.

"Nederland schendt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten door de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur", stelt Greenpeace. De organisatie vindt dat er uiterlijk volgende week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, duidelijkheid moet komen over de stikstofaanpak. "Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen", aldus Palmen.

De actie verloopt dinsdagochtend vooralsnog rustig. Een groot spandoek met de tekst 'Bla bla bla, stikstofcrisisis... Politiek: pak NU de natuurcrisis aan' hangt voor de glazen pui van het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. 'Te veel stikstof is natuur weg', staat op een ander spandoek. Ook staan er koepeltentjes op het dak. "Om te laten zien dat we zo lang blijven als mogelijk", zegt een woordvoerder van Greenpeace.

In mei zette Greenpeace al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.

De Tweede Kamer is vanwege de grootscheepse renovatie van het Binnenhof de komende jaren gevestigd in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vlakbij het Centraal Station. De Kamerleden en medewerkers namen vorige week hun intrek in het pand, dat ook wel de 'Aponrots' of 'apenrots' wordt genoemd. Die bijnaam slaat op de architect van het gebouw, Dick Apon.


Door: ANP