AI-videobeveiligingssysteem tegen drugssmokkel via Scheveningse Haven

14 December 2023, 09:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Martijn Beekman

In de haven van Scheveningen zorgt sinds kort een op Artificial Intelligence (AI) gebaseerd videobeveiligingssysteem er voor dat elk schip of elke boot dat de haven binnenkomt of verlaat, wordt geregistreerd. Zo wordt onder andere drugssmokkel tegengegaan, meldt de website Beveiligingnieuws.nl.

Het nieuwe systeem registreert en classificeert al het scheepvaartverkeer automatisch. Tot nu toe moesten medewerkers van het havencontrolecentrum vanuit het raam van het controlecentrum 24 uur per dag het scheepvaartverkeer in de gaten houden en handmatig de ongeveer tachtig schepen registreren die dagelijks de haven passeren.

De controles zijn nodig omdat drugssmokkelaars steeds vaker worden betrapt in de grote Nederlandse en Belgische havens als Rotterdam en Antwerpen. De vrees bestaat dat criminelen daarom uitwijken naar kleinere havens zoals Scheveningen. Het is daarom belangrijk goed in de gaten te houden welke boten de haven invaren en hoe vaak ze dat doen. Deze gegevens helpen bij het identificeren van verdachte scheepsbewegingen.