'Alle woningen controleren op veiligheid en kwaliteit'

5 June 2021, 09:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Wethouder Martijn Balster.

Na de grote brand vorige maand in de Wouwermanstraat in de Schilderswijk, laat de gemeente Den Haag de kwaliteit van alle woningen in de stad controleren. Dat gebeurt volgens de Haagse wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) via een representatieve steekproef. Leden van de zogenoemde Haagse Pandbrigade kijken daarbij vooral naar de bouwkundige staat van een woning, de veiligheid (rookmelders) en gezondheidselementen (ventilatie).

Bij de brand op 20 mei raakte niemand gewond maar wel werden tientallen woningen onbewoonbaar en raakte een moskee zwaar beschadigd. Vrijdag maakte de politie bekend dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat bij de grote brand sprake was van brandstichting. Bouwkundige zaken zouden in de portiekwoningen in de Wouwermanstraat niet op orde zijn en er zou overbewoning zijn geconstateerd. "In een aantal wijken is sprake van overbewoning, vooral door arbeidsmigranten, en er zijn ook andere mistanden", zei Balster op NPO Radio 1. "Er is ook iets mis met de registratie van arbeidsmigranten."

Bij het onderzoek kijkt de gemeente naar de complete woningvoorraad in de stad: particulier eigendom, particuliere huur en sociale huur, meldt Omroep West. Of elke huiseigenaar of huurder ook verplicht wordt de inspecteurs binnen te laten, is vooralsnog onduidelijk.


Door: ANP