Arriva wil ook treinen vanaf Den Haag laten rijden. o.a. naar Brussel

23 September 2023, 12:41 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Arriva Nederland/PR

Vervoersbedrijf Arriva wil op tientallen trajecten door heel Nederland met treinen gaan rijden. Het gaat vooral om trajecten waar nu nog treinen rijden van de NS. Dat staat in een officieel verzoek van Arriva bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het gaat in totaal om 24 stoptreinen en twee intercitytrajecten. Arriva wil daarbij ook op meerdere trajecten van en naar Den Haag aan de slag. Zo wil het bedrijf in 2027 beginnen met een intercity van Amsterdam naar Brussel die ook in Den Haag stopt. Vanaf 2029 wil Arriva tussen Den Haag en Dordrecht gaan rijden, vanaf 2032 tussen Den Haag en Lelystad en vanaf 2033 tussen Den Haag en Haarlem.

"We vragen deze lijnen aan, omdat we expertise hebben in het rijden van (regionale) stop- en sneltreinen", zegt een woordvoerder van Arriva. "Wij zijn ervan overtuigd daarmee de reiziger een goed en betrouwbaar ov-product te kunnen bieden, zoals we de afgelopen jaren hebben bewezen op het regionale spoor. We doen deze aanvraag nu, voordat er onomkeerbare besluiten worden genomen door het kabinet om het hoofdrailnet tot 2033 onderhands te gunnen aan NS."

Storing

Volgens Arriva wordt met deze aanvraag ook de kwetsbaarheid van het netwerk verkleind en heeft de regionale reiziger geen last meer van het sterk verknoopte netwerk waardoor er bij een storing treinen uitvallen in heel het land. "Bijkomend voordeel voor de reiziger is onze intentie om het dubbele opstaptarief tussen bus en regionale trein te laten verdwijnen", aldus Arriva.