Ben & Jerry’s pleit in Den Haag voor recht op werk asielzoekers

1 June 2023, 09:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ben & Jerry's

Een collectief van wetenschappers, NGO’s en werkgevers roept in een petitie de Tweede Kamer op om asielzoekers toe te staan langer dan 24 weken per jaar te mogen werken.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het recht op werk voor asielzoekers in Nederland. De 24-weken-eis blijkt in de praktijk een grote barrière voor zowel asielzoekers als werkgevers. In april oordeelde de rechter dat het Nederlandse beleid in strijd is met Europese richtlijnen, maar de Nederlandse overheid gaat daartegen in hoger beroep.

Op dit moment wordt voor slechts 4 procent van de asielzoekers die mogen werken een vergunning aangevraagd. Dat terwijl voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen, voor wie de barrières zoals de 24-weken-eis niet gelden, al ruim 70.000 meldingen van tewerkstelling zijn gedaan.

Tekst gaat door onder foto.

Halve bekers ijs

Onder meer Ben & Jerry's roept de politiek op om de "belemmerde 24-weken-eis en andere barrières" te schrappen. Deze week stonden medewerkers van het bedrijf bij de Tweede Kamer in Den Haag om met halve bekers ijs aandacht te vragen voor het "halfbakken beleid" van de overheid en de petitie.

"Ben & Jerry’s biedt al jaren werkplekken aan voor nieuwkomers en zo ontdekten we zelf hoe ingewikkeld een werkvergunning aanvragen in Nederland kan zijn", vertelt Fleur Osté van de ijsfabrikant. "Met een handige toolkit helpen we nu andere werkgevers hierbij. Ook strijden we met campagnes als ‘Together for Refugees’ en ‘Bescherm tieners op de vlucht’ voor de rechten van nieuwkomers in Nederland. Ons huidige doel is het recht op werk voor asielzoekers op de politieke agenda te krijgen. Iedereen heeft immers recht op een eerlijke toegang tot werk."