Bewonersorganisaties verzetten zich tegen herinrichting Hobbemaplein

1 March 2024, 11:01 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De bewonersorganisatie Paraplu en de vereniging van eigenaren van De Oriënt, Herman Costerstraat/Hobbemaplein en Graskopstraat/Kempstraat verzetten zich tegen de plannen van de gemeente om de verkeersstromen op en rond het Hobbemaplein anders in te richten.

Het Hobbemaplein en de Hobbemastraat worden de komende jaren vernieuwd. Begin december werden de nieuwe ontwerpen voor het gebied gepresenteerd aan bewoners en ondernemers in de omgeving.

Vooral automobilisten gaan de veranderingen merken. De wijk uitrijden met de auto zal nog steeds via het Hobbemaplein gaan. Maar de wijk inrijden voor auto's wordt veranderd. Dat kan na de herinrichting alleen nog vanaf de Heemstraat rechtsaf naar de Hobbemastraat. De Ruysdaelstraat wordt voor het autoverkeer ‘losgekoppeld’ van het Hobbemaplein.

De bewoners zijn niet blij met deze “enorme verkeersingreep” waardoor meerdere straten autoluw worden gemaakt. “Woningen, scholen, de gezondheidszorg en nog veel meer worden minder goed bereikbaar. Ook zullen familiebezoeken bemoeilijkt worden door verkeersopstoppingen, waardoor de autorit nog langer duurt.”

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Gemeente Den Haag.

Bijeenkomst in Juliana Plaza

De Paraplu en de drie VvE’s organiseren op woensdagavond 6 maart vanaf 19.00 uur een bijeenkomst in de Juliana Plaza om over de plannen te praten en om gezamenlijk een raadsadres op te stellen voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Overige veranderingen

De tramhaltes 6, 11 en 12 worden in de nieuwe plannen bij de bibliotheek geplaatst. De bushaltes voor lijn 25 komen op het Hobbemaplein aan de kant van de Kempstraat. Buslijn 25 zal niet meer via de Ruysdaelstraat rijden, maar via de Vaillantlaan en Hobbemastraat.

In het hele werkgebied zullen ongeveer 40 parkeerplekken verdwijnen. Er worden ongeveer 20 nieuwe bomen geplaatst op de Hobbemastraat en ongeveer 40 nieuwe bomen op en rondom het Hobbemaplein. Er moeten ook bomen worden gekapt; 12 bomen worden verwijderd, waarvan er 4 worden herplaatst.