Dagblad070 | Bewonerspetitie tegen bouwplannen op ANWB terrein 
mainImage

Bewonerspetitie tegen bouwplannen op ANWB terrein 

14 mei 2021, 14:11 uur
Den Haag & Regio

Op maandag 17 mei om 11.00u zal bij het ANWB hoofdkwartier (Wassenaarseweg 220, 2596 EC Den Haag) een afvaardiging van bewoners van de Haagse wijk Benoordenhout een petitie met resultaten van een bewonersenquête aanbieden aan de directie van de ANWB, wethouders van Wassenaar en Den Haag om de geplande megalomane hoogbouw op het huidige ANWB terrein te voorkomen.

De ANWB heeft 60 jaar gebruik gemaakt van de faciliteiten in de wijk Benoordenhout in Den Haag en de bewoners de belofte gegeven haar terrein, aldus voormalig hoofddirecteur ANWB Frits van Bruggen in het eigen ANWB magazine, "achter te laten met iets waar de wijk trots op kan zijn."

"Helaas blijken de ANWB beloften weinig waard. In plaats daarvan staat er een gigantisch hoog bouwwerk met 1.000 of meer nieuwe bewoners gepland." Nu is volgens de bewoners het moment gekomen waarop voor nu en de toekomst hier een prachtige herontwikkeling van worden gerealiseerd. Een herontwikkeling met voldoende woningbouw inclusief sociaal, opgaand in het groen en waarin recht wordt gedaan aan de monumentale gebouwen van de ANWB. Een plek waar de gemeente Wassenaar, de gemeente Den Haag en de omwonenden trots op kunnen zijn. Én waar de nieuwe bewoners echt van kunnen genieten.

Het ANWB terrein ligt op grondgebied van Wassenaars, terwijl de wijk Benoordenhout in Den Haag ligt. Daarom heeft de buurt ook via diverse gesprekken bij de gemeente Wassenaar en de projectontwikkelaar aangedrongen om de nieuwbouw te maximaliseren in hoogte en aantal woningen: 250 - 300 woningen en een maximale bouwhoogte niet hoger dan het bestaande monumentale ANWB gebouw. Ook is daarbij aan de gemeente Den Haag ondersteuning gevraagd, omdat de hoogbouw grote gevolgen voor de Haagse wijk Benoordenhout zal hebben: kies niet voor het maximale aantal woningen, maar voor een prettig woongebouw met een leefbare omgeving voor de bewoners en omwonenden.