Bibliotheek is meer dan boeken lenen: Babylezen

25 September 2020, 13:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
gemeente Den Haag/ Martijn Beekman

Het college wil dat de Haagse bibliotheek nog belangrijker wordt als ontmoetingsplek met tal van activiteiten voor jong en oud. Het is namelijk niet alleen een plek om boeken te lenen en lezen, maar ook voor babylezen, taalcursussen, huiswerkbegeleiding, debattraining, studie, onderzoek, cursussen, lezingen en optredens.

Dat staat te lezen in de vrijdag gepresenteerde Beleidsvisie Bibliotheek in Beweging 2021-2025. Met jaarlijkse 2,6 miljoen bezoekers naar alle bibliotheken in de stad gaat het om 'de maatschappelijke instelling met de meeste bezoekers'.

Volgens verantwoordelijk wethouder Robert van Asten is een bibliotheek de plek waar verschillende generaties en mensen met diverse achtergronden (verrassend) elkaar ontmoeten, waar je gratis binnen kunt stappen'.

In 2021 bestaat Bibliotheek Den Haag uit 15 vestigingen, de Centrale Bibliotheek en 14 wijkbibliotheken. Elke vestiging heeft daarbij het profiel van de wijk, een bibliotheek in Bouwlust zal dus anders zijn dan eentje in Loosduinen, aldus Van Asten. Hij streeft naar één wijkbibliotheek per 30.000 inwoners, wat betekent dat er ruimte is voor vestigingen in Benoordenhout, Moerwijk/Spoorwijk en in nieuwe stadsgebieden als CID en de Binckhorst.

Van Asten verwijst ook naar verbouwing van de bibliotheek Bouwlust, waar bijeenkomsten komen met organisaties en bewoners over wat zij verwachten van een bibliotheek.  Daarnaast zijn de bibliotheken in Loosduinen en Nieuw-Waldeck verbouwd en ingericht naar de nieuwe inzichten: persoonlijke ontwikkeling, informatie en ontmoeting in onze stad.