Bibliotheek Spui wordt verbouwd

25 September 2020, 09:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Mecanoo

De centrale bibliotheek in Den Haag krijgt een facelift aan de hand van de plannen van de Delftse architecte Francine Houben en haar bureau Mecanoo.

Dat heeft wethouder Robert van Asten vrijdagmorgen bekendgemaakt. Volgens de architect gaat het om een modernisering van het 25 jaar oude gebouw ‘met respect voor de architectuur van Richard Meier’. Opvallend zijn de vernieuwing van de entree van de bibliotheek en het café waarvan de opzet ‘uitnodigender’ en dus ruimer wordt. 

In het coalitieakkoord is 2 miljoen euro uitgetrokken voor de verbouwing van de bibliotheek. Sinds de opening in 1995 zijn zowel de wereld als de stad enorm veranderd stelt het college. "Een herinrichting is daarom nodig om beter aan te sluiten op de eisen en wensen van deze tijd, maar ook om helemaal in lijn te komen met de missie, visie en ambities van de bibliotheek Den Haag", zo stelt het college.

Francine Houben heeft de afgelopen tijd in samenwerking met de bibliotheek gewerkt aan een ‘masterplan’. Zo worden de mogelijkheden en onbenutte kansen van het gebouw beter benut waardoor er meer ruimte moet komen voor studieplekken, lokalen, taalles en debat.