Dagblad070 | Bijzondere ontdekking bij restauratie Bijenkorf in Den Haag
mainImage

Bijzondere ontdekking bij restauratie Bijenkorf in Den Haag

22 september 2021, 13:07 uur
Den Haag & Regio

De eerste fase van de restauratie van de gevels van de Bijenkorf in Den Haag is afgerond. Daarbij is een bijzondere ontdekking gedaan.

In zo’n zes maanden tijd zijn door Burgy Bouwbedrijf en haar onderaannemers, de opvallende stalen frames en messing bekledingen van de ramen aan de Wagenstraat gerestaureerd.

In de raamstijlen zijn proppen verpakkingsmateriaal van het messing uit 1921-1923 gevonden. Deze maakten duidelijk dat de ramen zijn vervaardigd door de beroemde Berlijnse kunstsmederij Holdefleiss. Wereldwijd hebben zij smeedwerk geleverd aan zeer prestigieuze bouwwerken, waaronder ook de toegangshekken van het Vredespaleis. Hun betrokkenheid bij de Bijenkorf was tot op heden niet bekend.

Geheel volgens planning zullen de komende weken de steigers worden gedemonteerd. Daarna zal het gebouw er weer uitzien alsof er niets is gebeurd.

Het monumentale winkelpand aan de Grote Marktstraat is ontworpen door de Amsterdamse architect Kramer en werd tussen 1924 en 1926 gebouwd. Piet Kramer was één van de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School. In verschillende fases, gedurende meerdere jaren zal het authentieke gebouw worden gerestaureerd.

 


Foto: Bijenkorf Den Haag